Hunden speglar ägarens stress
Är din hund stressad? Det kanske är du själv som ligger till grund för detta. Ny forskning visar nämligen att stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra över tid.
Hur påverkas hundars stressnivåer av de människor de lever med? Forskarna tror att hundarna speglar sina ägares stressnivåer, snarare än tvärtom.Det är vad forskarna på Linköpings universitet har tittat närmare på. Rapporten är publicerad i tidskriften Scientific Reports.
Hund och ägare följs åt
Det är känt att individer inom samma art kan spegla hur den ena parten mår. Till exempel har tidigare forskning visat på samband mellan långtidsstress hos barn och deras mammor. I den nya studien ville man ta reda på om liknande spegling av stressnivåer även kan ske mellan olika arter, som hos den domesticerade hunden och människan.
För att ta reda på detta så mätte forskarna koncentrationen av stresshormonet kortisol. Det mäter man av i håret hos både hunden som dess ägare. Resultatet visade att stressnivåerna mellan hund och ägare följer varandra.
– Vi ser att det finns en synkronisering mellan långtidskortisol hos människa och hund. Så ägare som har höga kortisolnivåer har också hundar som har det. Och ägare med låga nivåer har hundar med låga nivåer, säger Ann-Sofie Sundman vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, IFM, huvudförfattare till studien och nybliven doktor i etologi.
Border collie och sheltie
I studien deltog hundar av raserna border collie (25 stycken) och shetland sheepdog (33 stycken) och deras kvinnliga ägare. Både hund och ägare fick lämna hårprover vid två olika tillfällen med några månaders mellanrum. Eftersom man vet att fysisk aktivitet kan öka kortisolnivåerna ville forskarna även jämföra sällskapshundar med hundar som tävlade i lydnad eller agility. För att göra detta använde man ett aktiveringshalsband under en veckas tid på varje hund.
Sedan tidigare visste man att korttidskortisolet i saliv stiger på ett synkroniserat sätt hos både hund och ägare när de tävlar tillsammans. I den aktuella studien syntes däremot ingen påverkan av hundarnas fysiska aktivitet på deras långtidskortisol i hår. Däremot tycktes tävlingshundarnas stressnivå vara starkare korrelerad med ägarens. Forskarna spekulerar om att det eventuellt kan ha att göra med att det sker en större grad av aktiv interaktion mellan ägaren och hunden när de tränar och tävlar tillsammans.
Ägarens personlighet av betydelse
Hundägarna fick också fylla i två validerade frågeformulär med frågor om hundens respektive sin egen personlighet. Detta för att undersöka om det fanns några samband mellan stressnivå och personlighetsdrag.
– Vi såg förvånande nog inte några större effekter av hundens egen personlighet och långtidsstress. Däremot hade ägarens personlighet stark effekt. Vår hypotes är därför att hunden speglar ägarens stress, säger universitetslektor Lina Roth vid samma institution, som har lett studien.
Bättre matchning hund och ägare
Upptäckten tyder på att kombinationen människa och hund har betydelse för hundars stressnivåer. Det behövs dock fler studier innan det går att dra slutsatser om orsakerna till sambanden. Man kommer nu utöka forskningen till fler raser. De raser man valde att studera först, border collie och shetland sheepdog, är båda vallhundar, vilka avlats för att samarbeta väl med människan och vara uppmärksam på hennes signaler. I kommande studier vill forskarlaget undersöka om liknande synkronisering mellan hund och människa syns hos exempelvis jakthundar som tränats självständigt, samt om ägarens kön har betydelse.
– Om man vet mer om hur olika typer av hundar påverkas av människan skulle man kunna matcha hund och ägare på ett sätt som ur en stressynpunkt är bättre för båda. Vissa raser kanske inte påverkas lika mycket av om ägaren har en hög stressnivå, säger Lina Roth.