Hund i bil om vintern - tänk på detta
Snart är det jul och många ska ut och resa. Och visst ska hunden med på lite vinteräventyr. Men tänk på detta när det gäller hund i vinterbil!
Att vi inte ska lämna hund i bil en varm sommardag det vet nog alla. Men det är inte heller lämpligt att lämna hunden i bilen en kall vinterdag.
När det är kallt behöver hunden röra på sig ordentligt för att kunna hålla normal kroppstemperatur. I bilen är det ett begränsat utrymme och ligger hunden dessutom i sin bur har den inte chans att röra sig tillräckligt för att få upp värmen. Lämnar du din hund i bil när det är kallt bör du se till att den har ett värmande underlag att ligga på. Gärna även ett värmande hundtäcke.
De flesta hundar som får röra sig fritt fryser inte. När hunden fryser reser sig pälsen för att skapa ett utrymme med varmare luft i pälsen. Samtidigt börjar hunden att skaka för att med hjälp av värme som frigörs från muskulaturen hålla sig varm. Om hunden visar dessa tecken måste du snarast sätta på hunden ett täcke eller erbjuda ett varmt underlag att ligga på.
Kallare än minus 5
Enligt Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd får man inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.
Men såklart det är olika för olika raser. En siberian husky inte skulle ha några problem med att ligga en stund i minusgrader. Däremot skulle en liten chihuahua eller en tunnpälsad whippet frysa och känna obehag vid betydligt lägre temperaturer.
Om du av någon anledning måste lämna din hund i bilen en kort stund på vintern, förbered bilen och hunden på ett bra sätt. Se till att bilen är ordentligt varm när du lämnar den. Lägg en fäll, gärna ett fårskinn, där hunden ska ligga. Gärna några filtar som hunden kan krypa under om den vill. Och viktigast av allt: Lämna aldrig hunden en lång stund i bilen!
Följande gäller enligt Jordbruksverkets föreskrifter:
- Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst i tre timmar enligt huvudregeln.
- Du inte får lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.
- Hunden ska rastas och få vatten minst var sjätte timme under transporten. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
- En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar.
- En dräktig tik inte får transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte transporteras tidigare än en vecka efter valpning. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapshundar som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer.
- En hundvalp måste vara minst en vecka och naveln bör vara helt läkt för att den ska få transporteras i bil.