Bragdhundarna Balto och Togo var båda av rasen Siberian Husky. Med sitt enastående kraftprov räddade de två slädhundarna många människoliv.

Historiens fyrbenta hjältar

Handen på hjärtat: hur bra är du egentligen på historia? Här får du spännande inblickar i några av historiens mest kända, och älskade hundhjältar:

  • Sergeant Stubby (1916–1926): Sergeant Stubby var en amerikansk pitbullterrier-mix som tjänstgjorde under första världskriget. Han deltog i 17 slag och räddade många soldaters liv genom att varna dem för gasattacker och hitta skadade på slagfältet. Stubby blev befordrad till sergeant, vilket gjorde honom till den mest dekorerade hunden i den amerikanska militären.
  • Balto (1923–1933) och Togo (1913–1929): Balto, en siberian husky, blev känd för att ha lett en slädhundsekipage genom en svår snöstorm i Alaska 1925. Hans insats var avgörande för att leverera livsviktigt difteriserum till staden Nome, vilket förhindrade ett stort utbrott av sjukdomen. Hans modiga prestation inspirerade till uppförandet av en staty i Central Park, New York. Togo var en annan siberian husky som spelade en avgörande roll i samma difteriserumleverans som Balto. Togo ledde sitt team genom den längsta och farligaste delen av resan, och anses av många som den verkliga hjälten bakom prestationen.
  • Hachiko (1923–1935): Hachiko, en japansk hund av rasen akita, är känd för sin osvikliga lojalitet mot sin ägare. Varje dag mötte han sin ägare vid tågstationen, och efter ägarens död fortsatte Hachiko att vänta på samma plats i nio år. Hans trofasthet gjorde honom till en symbol för lojalitet och trohet, och han har en staty vid Shibuya Station i Tokyo.
  • Laika (1954–1957): Laika var gatuhunden som efter att hon fångats in blev en sovjetisk rymdhund och den första levande varelsen att kretsa runt jorden. Hon sköts upp med Sputnik 2 år 1957. Hennes resa var en enkelriktad biljett, och hennes sorgliga öde följdes av en hel värld. Samtidigt bidrog hennes uppdrag till viktiga insikter om levande organismers förmåga att överleva i rymden.
  • Smoky (1943–1957): Smoky, en liten yorkshireterrier, hittades av en amerikansk soldat under andra världskriget i Nya Guinea. Trots sin lilla storlek, hjälpte hon till att dra kablar genom trånga rör, vilket sparade värdefull tid och skyddade soldater från att exponeras för fiendens eld. Smoky blev också en källa till tröst och underhållning för trupperna.
  • Chips (1940–1946): Chips var en militär tjänstehund av blandras (Tysk schäfer, Collie och Siberian husky) som tjänstgjorde under andra världskriget. Han tilldelades Silver Star och Purple Heart för sin tapperhet, men utmärkelserna drogs tillbaka på grund av en policy mot att tilldela djur militärutmärkelser. Chips deltog i invasionsstyrkan i Sicilien och hjälpte till att erövra en maskinpistolbunker.
  • Red Dog (1971–1979): Red Dog var en australiensisk kelpie som blev en legend i västra Australien. Han reste ensam över stora avstånd för att hitta sin ägare, och blev en älskad figur i många av de samhällen han besökte. Red Dogs lojalitet och äventyrliga anda lever kvar genom böcker, filmer och en staty i staden Dampier.
  • Lucca (2004-nutid): Lucca är en tysk herdehund-belgisk malinois mix som tjänstgjorde som en militär arbetshund i den amerikanska marinkåren. Hon deltog i över 400 uppdrag under sina sex år i tjänst och hjälpte till att upptäcka sprängämnen och skydda soldater från faror. I ett uppdrag 2012 räddade hon flera liv genom att upptäcka en IED (improvised explosive device) innan den exploderade, men hon skadades allvarligt i explosionen och förlorade ett ben. Lucca återhämtade sig och belönades med Dicken Medal, den högsta hedersutmärkelsen för djur i militärtjänst.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 49 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera