Hänsyn och respekt hundägare emellan
Ibland händer det nog att vi alla gör misstaget att bara utgå ifrån oss själv och våra egna erfarenheter. Det gäller inte minst som hundägare.
Har du en hund som vill ha mycket utrymme och inte gillar när någon kommer för nära? Då kanske du tycker att andra hundägare saknar respekt och är nonchalanta som inte automatiskt tar in sin hund till sidan vid ett hundmöte. Men den som har en positiv och sprallig hund som gärna hälsar på andra hundar kanske inte alls tänker på att det finns hundar som verkligen inte vill hälsa. Har du en sådan härligt positiv hund och ser att den ni möter går åt sidan eller tar ut en vid båge, släpp inte fram din hund, stanna inte och prata utan passera tyst på hänsynsfullt avstånd.
Tillhör du dem som har en hund som klarar att gå lös, även en bit ifrån dig, är det kanske lätt att glömma att det är det faktiskt få hundar som klarar. Och även om du vet att din hund absolut inte kommer rusa fram till hunden ni möter, kan det skapa stor osäkerhet hos både den mötande hunden oss dess ägare. Att kalla in din hund så den kommer nära dig i det läget kan sänka pulsen betydligt på dem ni möter. Det samma gäller på träningsplan. Belönar du vilt och kör fartfyllda övningar är det schysst att göra dem en bit bort från hundar som blir exalterade av detta.
Hänsyn i omgivningen
Och visst, du har all ”rätt” i världen att gå på allmänningen bakom villan med hunden som alltid kommer ut och skäller. Det är ju skönt för dig om din hund inte bryr sig om detta, men av hänsyn till den andra hunden och hundägaren (och grannarna) kanske ni kan vara lite snabba med att passera? Att låta din hund stanna och titta, kanske till och med gå fram mot staketet, stressar bara den andra hunden ännu mer.
Det finns så många skäl till att hundar och hundägare beter sig som de gör. Men det underlättar onekligen vardagen om vi visar hänsyn och respekterar varandra. Troligen vet du inte varför hunden skäller eller gör utfall och hur ägaren förhoppningsvis jobbar med att få bukt med det. Eller så gör hen inte det. Det är förstås inte bra, men det kan finnas många orsaker till det.
Men så länge hunden inte far illa eller hen ber om råd, är det faktiskt inte inte din sak att ”uppfostra” den andres hund med dina egna metoder. Kan du öppna upp för dialog genom att fråga om ni kanske kan träna tillsammans på exempelvis hundmöten är de ju förstås väldigt bra och en god gärning. Men då ska du veta hur ni kan träna detta på ett effektivt och positivt sätt, med den hund som den andre personen har. Den är kanske helt olik din. Men vänta tills ett tillfälle då ni möts i lugn.
Foto Getty Images