HÅLL KONTAKT MED UPPFÖDARE och KULLSYSKON
En bra uppfödare är guld värd i livet med valp. fot Getty Images

HÅLL KONTAKT MED UPPFÖDARE och KULLSYSKON

Det här är den sjunde delen av Härliga Hunds Lilla Valpskola. Tidigare avsnitt hittar du på www.harligahund.se.

Förhoppningsvis har du redan träffat både din valp och uppfödaren några gånger innan valpen kommit hem till dig. Men ibland är det inte möjligt. Till exempel om valpen fötts långt bort geografiskt. Då är det desto viktigare att ta reda på så mycket som möjligt om valpen och dess liv fram till nu. En bra kontakt med en kunnig uppfödare är guld värd.

Bortsett från att valpen ska vara vaccinerad, avmaskad, registrerad, veterinärbesiktigad och chipmärkt när du hämtade den, ska en seriös uppfödare tagit ansvar för valpens sociala och psykiska utveckling. Valpen ska ha fått träffa andra människor, barn som vuxna, och gärna även andra hundar och olika djur – alla trevliga förstås. Det är enormt viktigt med dessa sociala kontakter innan hunden blir 12 veckor för att hunden ska utvecklas till en trygg individ som fungerar i samhället. Har uppfödaren missat detta får du se till att valpen får den socialiseringen.

Valpen ska också ha fått vara både utomhus och inne i ett riktigt hem där den hört vardagsljud som kaffebryggare bubbla och teven stå på. Den ska också ha fått åka bil och stifta bekantskap med olika miljöer, med måtta förstås. Den ska inte behövt flänga runt utan haft sin trygga bas.

Känns något udda? Ring uppfödaren!

Men hur kunnig, klok och försiktig uppfödaren än är kan olyckan vara framme. Fråga om valpen varit med om något du bör känna till. Kanske har någon råkat trampa på den, kanske brukade syskonen tränga undan den vid maten eller så var det ett åskväder första gången den var ute. Upptäcker du att valpen reagerar på ett oväntat sätt i vissa sammanhang, ring uppfödaren och fråga.

Det mesta går att få ordning på när det gäller unga, formbara valpar. Men chansen att få en trevlig, social, harmonisk och trygg hund är förstås större ju mer du vet om den. Då kan du själv agera rätt eller ta hjälp i tid om det behövs för att förebygga framtida problem. Så var inte rädd för att ställa besvärliga frågor, särskilt om du undrar över något i valpens beteende. En uppfödare ska vilja, och kunna, vara ett stöd genom hela ert hundliv. Förhoppningsvis är hen också expert på rasen och kan svara på rastypiska frågor när det gäller beteende och fysik.

Håll gärna även kontakt med kullsyskonen

Det är också ofta väldigt givande att hålla kontakt med kullsyskonen och deras ägare. Är ni utspridda över landet kan en Facebookgrupp vara ett bra forum där ni både kan följa valparnas utveckling och kanske hjälpa varandra med frågor som uppstår. Hundar av samma ras eller med samma blandning och föräldrar har ju en gemensam historia. Här är perfekt att bolla tankar och idéer. Många uppfödare ordnar valpträffar och för brukshundsraser är det inte ovanligt med gemensam MH-test (Mentalbeskrivning) när valparna är runt 18 månaders ålder.