Grönare hund – bli en miljömedveten hundägare
Den som vill kan idag välja att servera sin hund mat som tillverkats av de allra bästa köttbitarna. Men är det verkligen nödvändigt för att hålla sin hund frisk? Och är det verkligen hållbart för planeten?
Hunden har vandrat vid vår sida sedan stenåldern och har alltid ätit det vi människor inte har velat ha. Matrester och avfall från jakt, slakt och fiske. Men i takt med att våra hundar har flyttat in i våra hus och lägenheter har också vår syn på vad de ska äta förändrats. I stället för att få lite rester slängda till sig ute i hundkojan finns det idag ett enormt utbud av hundfoder. Studier från USA visar att upp till 25 procent av allt kött som produceras i landet går till hund- och kattfoder. Men hur ska man egentligen bära sig åt för att ge sin hund det den behöver och samtidigt värna miljön och klimatet?
Det behöver som tur är inte vara så svårt som det låter!
Enkel tumregel
Enligt Johan Dicksved, Torbjörn Lundh och Sigrid Agenäs på SLU är det tvärt om ganska enkelt. Man måste börja med att ställa sig frågan om råvarorna i fodret kunde ha använts till människor eller om de är biprodukter.
– En enkel tumregel är att hunden inte ska äta det du hade kunnat och velat äta. Samtidigt måste hunden få i sig vitaminer och vissa essentiella aminosyror och fettsyror, så en blandad diet med både köttbiprodukter och grönsaker är det som enklast och säkrast ger en balanserad kost.
Att maten dessutom är svensktillverkad, av svenska råvaror, är en annan viktig aspekt enligt SLU, inte bara för att kortare transporter är bättre för klimatet. De poängterar att användningen av antibiotika inom det svenska lantbruket är betydligt lägre än i många andra länder, vilket är viktigt för att hålla nere utvecklingen av resistenta bakterier.
Men hur ska man då tänka när man står där i butiken med en påse hundfoder i handen? Många har innehållsförteckningar som kan få det att vattnas i munnen även på oss människor och då låter kanske ingredienser som ”animaliska biprodukter” inte särskilt lockande. Finns det en risk att vi överför våra mänskliga önskemål på hundens kost?
– Ja, det är vår uppfattning att många idag ser hunden mer som en familjemedlem som skall ha samma rättigheter och omvårdnad som oss människor. Och det påverkar också uppfattningen om hur hundar skall utfodras och skötas. Men då ser man inte till det faktum att hunden är ett djur med egna behov. Vi ser också att det finns exempel på marknadsföring där det lyfts fram att ingredienserna i hundfoder håller livsmedelskvalitet.
”Hunden är inte en klimatbov, den är en hund”
Är det skadligt att ge sin hund mat som baseras på köttbiprodukter?
– Nej. De råvaror som används vid fodertillverkning bedöms avseende deras innehåll av energi och näringsämnen. Definitionen av en biprodukt är att det är något som människor inte kan äta, eller inte vill äta. Det behöver inte alls ha med näringsinnehållet att göra. Självklart ska valet av råvaror vid tillverkningen av hundfodret balanseras så att slutprodukten möter hundens behov.
Ibland kan man läsa att hunden är en riktig klimatbov, i klass med en bil. Är den det?
Från SLU är svaret ett unisont nej.
– Hunden är inte en klimatbov, den är en hund. Det är alltid hundägarens val som avgör hur miljövänligt hundägandet är. Saker som användande av fossila bränslen och övrig konsumtion kring hunden har sannolikt väldigt stor betydelse. Att minska svinn, minska onödig konsumtion kring hunden, se till att hunden inte äter mat som människor hade kunnat äta och att ta reda på hur råvarorna som används i hundfodret är producerade är en bra start för hundägare som vill leva miljövänligt.
Hur ser ni på hundmat baserad på olika former av insektslarver?
– En stor fördel med insektslarver är att de kan förvandla icke livsmedel till högvärdigt protein, oavsett om det sedan används som hundfoder eller som mat till människor eller andra djur. Larver har ett högt proteininnehåll jämfört med många andra typer av proteinkällor, framför allt i jämförelse med växtbaserade proteinkällor. Insektslarver har också en aminosyraprofil som är ganska lik den i kött. Även om det kan skilja sig något beroende på vilken typ av insektslarv som används. Rent hälsomässigt ser vi inte att det skulle medföra några direkta nackdelar, men fler studier behöver göras. Det är därför vår bedömning att insekter kan vara ett tillägg men att de kanske inte kan ersätta hela proteinbehovet.
Men för hunden, precis som för de flesta av oss, är det självklart också viktigt att maten smakar bra. Mat som måste kastas för att den inte äts upp är verkligen inte klimatsmart. Oavsett vad den är tillverkad av.
Tips för en grönare hundvardag:
- Fundera några varv på vad du verkligen behöver till din hund. Utbudet är enormt och det är lätt att köpa på sig saker i onödan. Köp saker efter hand som ett behov uppstår.
- Använd det du redan har eller köp begagnat! Kanske funkar en rostfri bunke från köksskåpen som matskål? Och ett hundtäcke från loppis fungerar ju lika bra som ett nytt! En gammal soffkudde kan kanske bli en perfekt sovplats.
- Schamponera inte i onödan – ofta räcker det att skölja av hunden med enbart vatten, exempelvis om tassar och mage är smutsiga efter promenaden.
- Låt bilen stå och promenera i stället i närområdet. Eller åk kollektivt till mysiga platser – miljöträningen får ni på köpet!
- Kanske går det att samåka till utflyktsmål eller utställningar som inte går att nå med kollektivtrafik?
- Välj bajspåsar av miljövänlig plast. Det finns till exempel påsar som är baserade på majsstärkelse och som är komposterbara. (Men de ska självklart inte slängas i naturen ändå!)
- Välj svenskproducerad hundmat med svenska råvaror. Var inte rädd för ordet biprodukter i ingredienslistan. Välj gärna KRAV-märkt hundmat!
- Prova hundmat med alternativa proteinkällor, exempelvis insekter.
- Plocka skräp när du ändå är ute och går med hunden!
Text: Philippa Jackson Arvidsson. Foto: Getty Images.
Källor: Bland annat SLU och Sveland