Gör trädgården hundsäker
Äntligen sommar! Men i den härliga trädgården döljs många saker som är giftiga och farliga för små och stora hundar. Ta del av våra råd för en hundsäker trädgård.
Av Elisabet Broomé Foto Getty Images
Trädgården är inte bara en härlig plats för vila och lekar. Här finns också en del som man måste hålla ett extra öga på om man är hundägare eller ofta har hundar på besök. En av de vanligaste olyckorna i trädgården har med ett av vårens starkaste kännetecken att göra – grillningen!
– Grillen är en plats där hunden kan få i sig saker som den inte tål, och dessutom är det lätt att bränna sig, berättar Christine Ehrlander, produktspecialist på Sveland Djurförsäkringar.
Se upp vid grillen
Hundar som stjäl mat från grillen kan få orolig mage i form av kräkningar och diarré. Har man otur kan majskolvar, grillspett eller benbitar fastna i magen eller tarmen. Ge aldrig majskolv till en hund, de kan inte bryta ner den hårda kolven inuti. Då kan en operation vara nödvändig för att rädda hunden. Det händer även att hundar bränner sig på grillen och får brännskador.
Prata också med eventuella gäster så att de vet vad som gäller, till exempel att de inte får ge hunden benrester. Se också till att inte tallrikar med rester kvar stå framme. Enklast är kanske helt enkelt att hålla hunden borta från grillfesten, så slipper du bli stressad och kan slappna av.
Trygg inhägnad
Ligger din trädgård nära en trafikerad väg och du vill kunna släppa hunden lös i den så bör den vara inhägnad. Hur högt staketet ska vara beror på vilken hund du har. Men stora hundar kan lätt hoppa över 150 cm, man brukar räkna på ett staket på 180 cm för att den ska vara ”hundsäker”.
-Trafikolyckor förknippas kanske inte direkt med trädgården, men det händer att hundar blir påkörda på den egna garageuppfarten, säger Christina Ehrlander. Det är inte heller ovanligt att hundar hoppar över/kryper under staketet runt trädgården och blir påkörda på vägen utanför.
Bor du i en äldre trädgård med staket får man ta ett varv årligen och se till att det är tätt och inte finns några hål eller ruttna delar. Det finns många jyckar som är glada i att gräva så ha detta i åtanke. Det behöver inte bara vara säkert ovan mark, det gäller att se till att det inte finns några smitvägar under mark också för att det ska vara riktigt hundsäker.
-Ska hunden vara ute ensam på tomten är det viktigt med ett bra och säkert staket. Hunden ska absolut inte kunna fastna mellan plankorna/maskorna och inte heller kunna hoppa över eller krypa under. Tänk på att valpar växer och får större räckvidd.
Farliga växter för hunden
De flesta av oss vill fylla trädgården med vackra växter. Men allt som är vackert är inte lämpligt där det finns djur eller småbarn. Listan på giftiga växter är lång, vanliga förekommande växter kan om man har en hund som tuggar på allt, orsaka magbesvär och kräkningar. Påskliljor, liljekonvaljer och snödroppar är giftiga för hundar.
– Löken är den giftigaste delen, förklarar Christina Ehlander. Har du en hund med förkärlek till att gräva upp lökar i rabatterna ska du nog undvika dessa växter. Många av de växter som är giftiga för människor är ju även farliga för hundar, så exempelvis gullregn är inte lämpligt att plantera om man misstänker att hunden kan ha intresse av att mumsa på växter.
Hundsäker i garaget
Markus Tellerup är apotekare på Giftinformationscentralen och säger att det inte är speciellt vanligt att hundar blir allvarligt förgiftade av trädgårdsväxter eller att någon växt specifikt sticker ut som ”attraktiv” för hundar.
– Vi känner till fall med idegran, säger Markus Tellerup, men den kommer snäppet under de ”mycket giftiga” i farlighet.
Enligt Giftinformationscentralen är de allra giftigaste växterna: fingeborgsblomma, änglatrumpet, spikklubba, tidlösa och stormhatt. På deras hemsida kan man läsa mer om växterna.
Precis som med småbarn gäller det att helt enkelt se till att hundarna inte kan få tag på det som inte är bra för dem. Alla kemikalier bör förvaras så hunden inte kan nå dem, inlåst eller högt upp. Det kan vara bra att veta att till exempel glykol är mycket giftigt för hundar, även i liten mängd. Gödningsmedel brukar också lukta gott.
Många har problem med sniglar i sin trädgård. Metoderna för att få bort dem är olika, men de snigelmedel som finns på marknaden är farliga för hunden att få i sig.
-Förgiftningar förekommer, antingen hundar som fått i sig råttgift eller om hunden ätit olämpliga växter. Vanliga symptom på förgiftning är att hunden kräks, darrar, fradgar eller vinglar beroende på vad hunden har fått i sig. Om du vet vad hunden fått i sig kan du ringa Giftinformationen så får du råd om vilka åtgärder som bör vidtas, säger Christina Ehrlander. Om du misstänker förgiftning är det viktigt att omedelbart kontakta veterinär.
Kontakta veterinär
Om ditt djur har ätit något som är giftigt eller om du inte vet om det är giftigt, kontakta veterinär så snabbt som möjligt. Ta gärna en bild med mobilen på växten så blir det lättare att få reda på vad det är. Försök inte få djuret att kräkas utan att först ha rådgjort med veterinär.
Under dagtid kl 9.00-19.00 kan du ringa Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 6700 och ställa frågor om förgiftning som gäller husdjur.
En damm eller vattendrag i trädgården är en dröm för många. Naturliga vattendrag drar till sig många trevliga djur som fjärilar och fåglar, men även paddor och ormar som kan ställa till det om hunden slickar på paddan eller blir biten av ormen. Grodor är dock inte farliga.
Hundsäker pool
-Mitt råd är att se till att tomten inte är så lockande för vilda djur så som ormar, säger Christina Ehrlander. Se gärna till att kompost och lövhögar ligger utanför tomten, avlägsna rishögar och se till att hålla gräset kortklippt.
Om du har en pool gäller det att täcka över den när du inte är på plats. Trillar hunden i är det inte så lätt att komma upp, hur duktig simmare hunden än är. För hundar som är glada i vatten kan ett så kallat spabad vara tillräckligt lockande, så är du inte på plats – täck över dessa.
-Det är väldigt viktigt att hunden inte kan ramla i poolen om den är ensam ute. Har man duk över poolen kan hunden i värsta fall hamna under duken och det blir då i princip omöjligt för den att ta sig upp. Det bästa är att ha ett riktigt (hårt) pooltak eller att hunden inte kan vistas i närheten av poolen utan uppsikt.
Hundar är inte lika bra på att klara värme som vi människor. Om du har din hund ute så se till att det finns en skuggig plats där den kan vila och friskt vatten den kan dricka.
Men glöm nu inte att mest av allt så är utelivet i trädgården meningen att det ska vara kul. Locka hunden med rätt saker – så kanske allt det andra kan få vara ifred. Har du en hund som gillar att gräva? Låt barnens sandlåda vara kvar och kanske hunden kan få hålla till där. Har du en hund som älskar vatten? Låt en mindre badbalja stå ute där hunden kan plaska runt. Var kreativ – hitta på lösningar som du vet att just din hund gillar.