Att du får ett gott omhändertagande ifall du råkar ut för en olycka är viktigt. Att någon tar hand om din hund ifall du inte själv klarar det är minst lika viktigt.

Frågan som många hundägare undviker – men som du måste tänka på

Precis som de flesta andra hundägare fasar du troligen för hur ditt liv kommer att te sig den dag du tvingas fatta det svåra beslutet att låta din pälskling somna in för gott. Men har du funderat på vad som händer om du själv helt plötsligt inte kan ta hand om din hund? Om inte är det dags att du gör det – nu.

Ett hundliv är betydligt kortare än ett människoliv. Men ibland händer det ingen hundägare vill att deras bästa vän ska behöva uppleva. Matte eller husse skadas svårt, insjuknar eller kanske till och med dör, så hastigt att vovven plötsligt står utan någon som tar hand om den.

För att hunden ska bli omhändertagen på bästa sätt finns det flera mått och steg du kan vidta – innan katastrofen är ett faktum.

Prata med nära och kära. Så att du vet vem som kan ta hand om din hund ifall du själv plötsligt inte skulle kunna göra det längre.

Utse någon att ta över

Viktigast av allt är att du i förväg pratar med nära och kära, om vem av dem som skulle kunna tänka sig att ta hand om din hund ifall du själv plötsligt inte skulle kunna sörja för den.

Att människorna i din omgivning snabbt får veta att du är hundägare, om du skulle drabbas av en olycka eller insjukna akut medan du lämnat hunden ensam hemma är också viktigt.

– Om djurägaren, medan den är frisk, redan har förberett för djuret så underlättar det mycket både för djurägaren, djuret och djurägarens anhöriga. Vi brukar uppmana djurägare till att ha ett kort i plånboken, väskan eller på exempelvis ytterdörren med information om vem som kan ta hand om djuret i det fall djurägaren inte kan detta, säger Joakim Johansson, chef för enheten för djurskydd hos Länsstyrelsen Stockholm, till Nyheter24.

Genom att ha en skylt på ytterdörren som talar om att det finns en hund i ditt hem, och var du själv kan nås, kan du även försäkra dig om att räddningspersonal som rycker ut till din bostad, exempelvis i händelse av brand, får veta att de behöver rädda din hund undan lågorna.

Genom att ha en lapp i plånboken med information om att du är hundägare och vem som kan ta hand om din hund i händelse av olycka försäkrar du dig om att din vovve inte bli övergiven, ifall du själv skulle råka ut för en olycka eller bli akut sjuk.

Länsstyrelsen kan träda in

Bäst för hunden är om någon du känner kan tänka sig att ta hand om den i händelse av att du själv inte skulle kunna göra det.

Men i vissa fall finns ingen vän eller anhörig som har möjlighet att axla ansvaret för din hund. Då blir det upp till länsstyrelsen att avgöra vad som ska hända med vovven.

– Om polis är på plats i en bostad där någon avlidit och det finns djur kvar, brukar de vanligtvis undersöka om det finns någon anhörig eller annan som kan ta hand om djuren. Finns inte detta så omhändertas djuren enligt djurskyddslagen, djuren förs till en uppstallningsplats och därefter lämnar polisen över ärendet till oss på Länsstyrelsen för vidare handläggning, förklarar Joakim Johansson.

Om ingen av dina anhöriga kan ta hand om din ifall du skadas allvarligt eller går bort tas den omhand av myndigheterna.

Omplaceras eller avlivas

När hunden tagits omhand av länsstyrelsen utvärderas dess fysiska och mentala hälsa av myndighetens djurskyddshandläggare.

Kommer de fram till att din vovve kan omplaceras försöker länsstyrelsen hitta en ny ägare till din pälskling.

Anses hunden däremot inte vara lämplig för omplacering tvingas länsstyrelsens handläggare istället fatta beslut om avlivning.

 Källa: News55.se