Förbered hunden inför kloklippet
Foto: Getty Images

Förbered hunden inför kloklippet

Det här med kloklippning är för många hundägare – och hundar – en obehaglig situation. Men om man introducerar klotången direkt i valpstadiet och går mycket varsamt fram så ska det inte behöva bli en stressig och skrämmande upplevelse, vare sig för dig eller hunden.

Det finns hundägaresom menar att vargar aldrig klipper klorna så det behöver man inte göra på sin hund heller. Visst är det så, men då ska man komma ihåg att en varg kan tillryggalägga drygt två mil på ett dygn och då slits klorna ner på ett naturligt sätt. En timmes promenad på fem kilometer blir inte riktigt samma sak som du förstår.

1.

Det är viktigt att du håller rätt längd på din hunds klor. För långa klor kan lättare fastna och brytas sönder. Ett klobrott är mycket smärtsamt och kan dessutom ge skador på tår och tassar. Även benställning, gång och på lång sikt kanske också ryggen är sådant som långa klor kan ställa till med problem för.

2.

Hundens klor behöver ses över ofta och ju tidigare i hundens liv du börjar desto bättre. Börja redan i valpstadiet, kanske vid kvällens mysstund? Är klon sprucken, kanske torr och fnasig eller för lång? Om hunden är van vid att du pillar med klorna så kommer det att gå så mycket lättare när det är dags att plocka fram klotången.

3.

Vid de stunder som du grejar med hundens klor så kan du efter en tid ta med klotången under pysslet med klorna. Gå varsamt fram. Nudda klon lite försiktigt med tången, det är bra att hunden ser vad du håller på med, men lägg bort tången efter en liten stund och fortsätt med lugnt pillande en stund igen. Medan du övar på klovård gör du rätt i att berömma valpen för stillhet när din lilla vän är lugn och stilla, belöna din hund med något gott som uppskattas, men var noga med att belöningen ges när hunden är stilla och inte för att hunden ska bli stilla. Det förstnämnda förstärker stillhet vid hantering och ger dig en lätthanterlig hund framöver, det andra avleder mest för stunden.

4.

Vissa väljer att ha hunden i knät eller liggandes på sidan på golvet när klorna ska klippas. Andra föredrar att ha hunden på ett bord. Inget är rätt eller fel, huvudsaken är att ni tränat innan och att ni båda känner er avslappnade under klippningen. Att ha en lampa som du kan rikta underlättar och minskar risken för felklipp.

Foto: Getty Images

5.

Kom ihåg att klotången måste vara vass. Köp en ny så du vet att den är vass och gör skarpa snitt. En slö tång kan skada klon. Viktigt är att tången är i storlek efter din hunds klor. För en liten hund kan det räcka med en smidig klosax medan en stor hund med grövre klor behöver en större klotång. Känn efter så att tången ligger bra i din hand och är lätt att hantera. När du märker att skärpan i tången avtar så köp en ny.

6.

Första gången du klipper så tar du bara några millimeter och på bara en klo. Nästa dag kan du ta två klor. Gå lugnt fram. Ta många pauser under klippningen.

7.

Det man inte vill är att råka klippa i pulpan, som är den blodfyllda delen mitt i klon. Kommer du åt den så smärtar det till för hunden och det kan göra att hunden drar sig för att få klorna klippta nästa gång.

8.

Kloklippningen får aldrig handla om tvång! Om valpen drar åt sig tassen, inte vill, ålar undan eller morrar så ska du inte fortsätta. Det är oftast tvång och hårda tag som försämrar utgångsläget enormt. Det finns hundägare som menar att man ska hålla i hunden och inte släppa, så att hunden inte får vinna. Detta är alltså helt fel!  Moderna träningsmetoder visar på motsatsen. I Härliga Hund nr 3 2023 har du en hel artikel om frivillig hantering.

9.

När du klipper så klipp inte rakt av utan lite snett, så att snittet får samma vinkel som klon har när hunden står på golvet. Då minskar du också risken att klippa i pulpan. Har din hund ljusa klor så kan du se var pulpan slutar i klon, pulpan liksom lyser igenom klon, och du ser lättare att du inte klipper för långt in. På mörka klor blir det lite knepigare men man kan oftast se underifrån klon var pulpan går. En liten prick i mitten av snittytan kan indikera att du klippt tillräckligt långt. Det är slutet på pulpan du ser och om du klipper längre kan det komma att blöda.

10.

Hur ofta ska man klippa sin hunds klor då? Ja det går inte att ge ett svar på det, men en indikation kan vara att om hundens klor når marken när den står rakt upp är det dags. Man får helt enkelt hålla koll. Klipp hellre oftare och ta några få millimeter åt gången. Ett tips är att ta den sista millimetern med en grövre nagelfil eller en elektrisk kloslip.

Foto: Getty Images