Experten svarar: Hjälp, min hund är sängvätare!

Experten svarar: Hjälp, min hund är sängvätare!

Den absolut vanligaste orsaken till att hunden kissar inomhus är frustration. I hundars värld är urin kommunikation.

Att hundar som egentligen är rumsrena kissar (eller bajsar, men det är inte lika vanligt om hunden är rumsren) inomhus tolkas av en del som en protest eller hämnd. Men det är att klä hundar i människokläder. Vi må vara lika, men på väsentliga vis är vi också olika. Hämnd är inte hundars sed, inte heller är de långsinta eller bittra. Som vanligt beror hur vi hanterar problemet på orsak till det.

Fysiska orsaker

Först och främst behöver vi utreda om hunden släpper urin frivilligt eller ofrivilligt. Handlar det om inkontinens, att hunden inte klarar att hålla tätt, ska man alltid utreda fysiska orsaker. Gäller det en nykastrerad tik kan operationen och en sänkt nivå av östrogen göra att urinblåsans slutmuskel blivit förslappad, oftast är det övergående. Urinvägsinfektion eller urinstenar kan var en annan orsak till varför hunden inte längre kan hålla tätt. Nervskada efter exempelvis ett diskbråck eller en fysisk olycka kan också påverka förmågan att hålla sig.

Uppsök veterinär

Har det olämpliga kisseriet uppkommit plötsligt eller om hundens törst ökat markant (och därmed kissbehovet) ska alltid veterinär uppsökas och det så snart som möjligt. De medicinska orsakerna kan vara allvarliga, men oftast är inkontinens behandlingsbar. Även om det gäller en äldre hund bör man rådfråga sin veterinär. Inkontinens hos grånosar är relativt vanligt.

Kiss-skydd som finns hos veterinär eller i djurbutiken kan hjälpa, man kan sätta en bit frottéhandduk eller en nattbinda i skyddet så sugs det mesta av vätan upp.

Rör det sig om en ung valp är det troligt att urinblåsans slutmuskel inte är stark nog att reglera tömningen riktigt än. Rumsrenträning och tålamod är bästa lösningen.

”Kisslakan” (ett vattentät madrass-skydd) i hundbädden eller i den egna sängen om valpen slumrar hos dig kan vara en bra investering. Det är okej att reglera vätskeintaget under den här perioden i hundlivet. Ställ undan vattenskålen på kvällen så att jycken inte sveper i sig precis innan läggdags, men ge alltid fri tillgång till vatten dagtid. Rasta så sent på kvällen och så tidigt på morgonen som möjligt om problemet förekommer nattetid.

VAD KAN JAG GÖRA? Åtgärder varierar som alltid beroende av orsak

SEPARATIONSÅNGEST

Den vanligaste orsaken till inomhusvätande är separationsångest eller ensamhetsproblem. Hunden kissar inne när den lämnas ensam (ensamhetsproblem) eller om den person som hunden är överdrivet bunden till går ifrån den (separationsångest).

Vanligtvis kissar den enbart hemma. Det som doftar mycket av dig; smutstvätt, en väska, din jacka, dina skor kan bli måltavla. Bli inte arg. Din hund är rädd och osäker och behöver din hjälp. Det är inte etiskt försvarbart att bara försöka stoppa kissandet eftersom det är en symptom på att hunden inte mår bra. Kanske räcker det att gå tillbaka och tålmodigt ensamhetsträna på samma sätt som med en valp. Om inte, eller om problemet beror på separationsångest, sök hjälp av en H-märkt hundpsykolog.

”GLÖM INTE MIG!” 

Hundar kan kissa bland lakanen som luktar mycket matte eller husse för att koppla samman hundens och ägarens doft. Det handlar om sammanknytning, om flockliv. Om vi utestänger hunden, sätter den i ett annat rum som lösning istället för att träna den, eller är hemifrån längre än hunden klarar av så kan hunden kissa inomhus som naturligt svar.

Se det som mejl; ”Glöm inte mig!”, ”Du och jag hör ihop!”. Hundar i flock kissar över varandras kiss för att förstärka doften av samhörighet gentemot utomstående, det handlar om flockliv och säkerhet. Det lever kvar i alla våra hundar. Och var doftar det av oss allra mest, jo i sängen… Så ta det personligt, men bli inte kränkt. Din hund kanske saknar dig, behöver mer vi-tid och samhörighet.

Att ställa sig in hos någon innebär inte bara att svansa runt benen, placera bollen i knät, tigga om kel och vilja gå nära på promenaden. Att ställa sig in hos någon kan innebära att kissa i en säng. Lösningen ligger i att göra din hund självsäker, självständig och trygg. Läs gärna Jessica Manns bok Blygerhundar för konkreta tips.

MEDVETET SKVÄTTANDE

Har du en hund som markerar (skvätter mindre mängder) eller kissar medvetet? Det första vi behöver inse är att urin är kommunikation. I hundars urinmarkeringar lämnar de ifrån sig personlig information, en statusuppdatering om sitt mående, sina känslor, fysiska tillstånd, ålder, kön, hormonellt läge, stressnivå med mera.

Den absolut vanligaste orsaken till att hunden kissar inomhus är frustration. I svaret på frågan varför hunden är frustrerad finner du lösningen på kissandet. Hos en understimulerad hund som gnäller, skäller, krafsar och lever rövare av den orsaken, men inte får någon respons, växer sig frustrationen stark.

Att ignorera en hunds felbeteenden kan vara effektivt, men strategin kan få motsatt effekt om läget är komplexare än en ovana. Om det oönskade beteendet som ignoreras är ett utlopp för en djupare stress löser man ingenting genom att ignorera hundens beteende. Det kommer bara visa sig på något annat sätt.

Behovet att bli förstådd stegras och slutligen finns endast tyst kommunikation i form av dofter kvar. I urinen finns info om läget som råder, och det läget må vara akut ur hundens perspektiv. I detta scenariot kan alltså hundar kissa i eller bredvid sängen även om någon ligger i den. Men hundens intention är inte att utmana, trotsa eller protestera, det handlar om ett kommunikationsförsök. Och oftast ett effektivt sådant, för ingen vill ha hundkiss i golvspringorna. Lösningen i detta fall ligger vare sig i kisskydd eller kastration, snarare ökat rasspecifikt utlopp.

STRESS OCH ÖVERSLAG

Stress är en återkommande orsak bakom ifrågasatta hundbeteenden. Oharmoniska hundar kan tyckas bete sig onaturligt men handlingarna är snarare naturliga reaktioner på stress. Beteenden som anses olämpliga ur vårt perspektiv kan vara nödvändiga pysventiler för hundar. Om din jycke har orsak till ohälsosam stress eller uppvisar övriga stressorsakade beteenden som svansjagande, överdrivet skällande, slickande på tassar, snurrande, gnyr mycket, skakar sig eller kliar sig överdrivet mycket så är troligen även inomhuskissandet stressorsakat.

Lösningen ligger i att hitta orsaken eller orsakerna till varför just din hund är stressad och åtgärda dem. Det kan handla om smärta, sjukdom, undersimulering, rädslor, ackumulerad stress… Du bör aldrig skrika på, banna eller trycka nosen i det gula. Hårda tag och hot skapar bara mer stress och förvärrar problemet snarare än löser det.

Några myter vi vill avliva:

  • Hundar kissar inte på våra saker eller i våra sängar för att hämnas något vi gjort eller utsatt dem för.
  • Urinmarkering i vår säng är inte en dominanshandling hunden tar till för att visa att det är han som bestämmer. Inte heller är det ett tecken på hundens rang.
  •  En kissmarkering innebär inte att hunden anser sig ha äganderätt på saken, personen eller platsen som blöts ner.
  • Att kissa över någons kiss handlar om samhörighet, inte hierarki.

 

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se