Driva hunddagis?
Att arbeta med hund är mångas dröm och det är en ynnest att få umgås med hundar hela dagarna. Något som ökat explosionsartat efter pandemin är mängden hunddagis och på många ställen är behovet fortfarande större än antal verksamheter. Kanske är det nu du tar steget till att bli hundföretagare?
För dig som vill starta och driva ett hunddagis finns mycket att tänka på. Det är ett både roligt och slitsamt arbete och passar dig som är driven, uppskattar att ha många bollar i luften samtidigt och förstås älskar och värnar om hundar.
Ska du själv arbeta i den dagliga driften behöver du uppskatta att vara ute i alla väder, vara kreativ och ha lätt för att finna lösningar på problem som dyker upp, kunna ha både företagets ekonomi och hundarnas bästa i åtanke trots att det inte alltid går hand i hand samt vara en duktig arbetsledare för din personal.
Tillståndspliktig verksamhet
Hunddagis är en tillståndspliktig verksamhet. För att driva hunddagis behöver du alltså ha tillstånd från Länsstyrelsen i det län där hunddagiset är beläget. När du söker tillstånd måste du ha lokalen iordningställd för att Länsstyrelsen ska kunna komma på besök och göra en bedömning. Du anger också vilka rutiner dagiset ska ha, vilka utbildningar och erfarenheter du själv har som gör dig lämplig etcetera.
Lokalernas beskaffenhet
Många drömmer om en nyrenoverad lokal vid skogen, en stor egen hundrastgård och härliga promenadvägar i naturen. I praktiken är det inte helt enkelt att finna en lokal som accepterar hunddagis som verksamhet, vilket är en anledning till att många hunddagis i städer finns i industriområden. Hyran spelar förstås också in, så väl som antalet lediga lokaler och avstånd till kunderna. En dagiskund vill att hunddagiset är enkelt att stanna vid och helst nära hemmet eller arbetet.
När du väl funnit en lokal behöver den iordningställas. Det finns regler att förhålla sig till och några exempel är att det ska finnas fönster och dagsljusinsläpp till alla boxar/rum, att eluttag och andra saker hundarna kan skada sig på ska monteras bort och att ventilationen klarar av den mängd hundar du söker tillstånd för. Hur många hundar du får ha på ditt hunddagis styrs av hundrummens storlek i relation till hundarnas mankhöjder.
Realistisk budget
Att göra en realistisk budget kan vara en stor utmaning. Alla har olika förutsättningar och du som har en egen lokal att tillgå har förstås helt andra förutsättningar än den som betalar en dyr hyra. Men du behöver förmodligen räkna med att inte lyfta lön själv på ett bra tag och att företaget kommer gå back i början.
Förutom hyra är även personalkostnader (inklusive arbetsgivaravgifter!) en stor kostnad för verksamheten. Att ta hjälp av praktikanter och personer som arbetstränar är en lösning för vissa men inget som bör bära dagiset till vardags. Övriga exempel på kostnader är renovering och färdigställande av lokal, el, försäkring, medlemskap i arbetsgivarorganisation, eventuellt arrende av mark, utrustning, sophämtning, hemsida, marknadsföring och förstås enorma mängder städartiklar, hundgodis och bajspåsar.
Inte bara rosa moln
Om du får ihop din budget och har en realistisk verksamhetsplan är arbetet med att driva hunddagis fantastiskt roligt. Det är utmanande och omväxlande, både tvåbenta och fyrbenta kunder bjuder dagligen in till glada skratt och beröm. Samtidigt är det förstås inte bara rosa moln.
En besviken kund vars hund inte trivs på dagis förvandlas till en arg recension, personal blir sjuk och vikarier kan vara svåra att få in med kort varsel, skatten blev högre än väntat och det som en gång var nymålat och fint måste målas om med jämna mellanrum. Att göra-listan växer sig lång och arbetsdagarna därefter.
Du ansvarar för både hundarnas och personalens säkerhet och är ständigt på tårna. Det räcker dock att kika in i ett av hundrummen och möta förväntasfulla blickar och viftande svansar för att smälta. Andras älsklingar som lämnas i din vård, din omsorg. Och vips så kommer krafterna tillbaka. För att driva hunddagis är varken semester eller kassako. Det är däremot alldeles, alldeles underbart att få göra skillnad för människor och hundar – varje dag.
Tips för dig som vill driva dagis
- Gå en utbildning där du får lära dig mer om att faktiskt driva hunddagis – det finns många styrdokument och riktlinjer att förhålla sig till och det är onödigt att göra om missar som andra redan gjort.
- Inventera kundutbudet och behovet på den ort där du vill driva dagis.
- Skapa en realistisk budget och planering för dagisets personal och rutiner.
- Knyt kontakter med andra hundföretagare. Kan ni tillsammans erbjuda utbyte och kundrabatter? Hur kan ditt dagis sticka ut från mängden?
- Gör praktik på andra hunddagis för att landa i hur du vill att ditt eget hunddagis ska vara uppbyggt.
- Anställ utbildad personal som du trivs tillsammans med och litar på.
- Bli riktigt duktig på hundars signaler – det kommer vara en viktig del av att förhindra incidenter hundar emellan, eller mellan hundar och personal.
- Kom ihåg att det inte enbart innebär arbete med hundar utan att din förmåga att hantera människor också är viktig, både personal och kunder.
- Du kommer lägga ner mycket tid och pengar, så när du väl satsar – gör det med själ och hjärta.
Text: Helena Eriksson. Foto: Mikaela Borg.
Om Helena Eriksson:
Helena Eriksson är socionom, hundpsykolog och författare och driver idag Göteborgs Hunddagis Dog Royal AB tillsammans med sin kollega Tina Gavling.
Företaget består idag av fyra hunddagis belägna i Göteborg och Alingsås och har totalt 18 fastanställda plus timvikarier. Tillsammans erbjuder de konsulttjänster till andra som vill starta eller redan driver hunddagis.
Helena ansvarar även för den populära hunddagisutbildningen på Royal Dog Education där hon utbildar andra i syfte att de ska kunna starta egna hunddagis och hundpensionat eller ta arbete på hunddagis.
Själv har hon fyra hundar som hon tränar och tävlar med, framför allt i freestyle, rallylydnad, jakt och utställning.