Veterinär varnar att hundar inte ska dricka från vattenpölar.

Dödlig sjukdom sprids – se upp för vattenpölar

Efter flera fall av sjukdomen leptospiros hos hundar ger en veterinär nu råd om hur du kan skydda din hund från den dödliga smittan. 

Härliga Hund har tidigare skrivit om den dödliga bakteriesjukdomen leptospiros och under hösten har flera hundar i Göteborgsområdet drabbats av sjukdomen, rapporterar Göteborgs-Posten.

Anicura Västra Djursjukhuset har i oktober haft ett bekräftat fall och misstänker starkt tre ytterligare, medan Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg haft ett akut misstänkt fall av den allvarliga bakteriesjukdomen, enligt GP.

"Vaccinera!"

Smittan sprids främst via urin från smittade djur. Risken ökar i miljöer med stillastående vatten, där många hundar rastas, och i områden med många gnagare, som ofta fungerar som smittspridare.

– Hundar ska absolut inte dricka från vattenpölar! Befinner man sig i en storstad i miljöer där det finns mycket hundar och råttor: vaccinera! Det är en väl investerad peng, säger Lina Ruda, veterinär och klinikchef för akutsjukvården på Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Även utanför stan finns en smittrisk.

– Det finns risk för smitta om exempelvis jakthundar springer i diken längs åkrar. Leptospiros kan därför både vara en stadssjukdom och drabba vissa områden på landet. Risken för smitta beror alltså på omständigheterna. Men det är samtidigt väldigt svårt att definiera högrisk- och lågriskmiljöer, då vi inte riktigt vet. Mer forskning och studier behövs, säger Lina Ruda till GP.

Trivs i fukt och värme

Leptospiros är en zoonos, vilket innebär att den kan spridas mellan djur och människor, det är dock mycket ovanligt och sker främst genom att smittad urin kommer i kontakt med små sår, eller mun och ögon. 

Bakterien trivs bäst i varmt och fuktigt klimat, och smittan förekommer i hela södra Sverige.

– Generellt genom åren brukar det vara flest rapporterade positiva leptospirosprov i Skåne. Därefter kommer Västra Götaland och Stockholm, berättar Lina Ruda för GP.

Inkubationstiden för sjukdomen är oftast mellan 5–14 dagar. De första tecknen kan vara att hunden uppvisar trötthet, slöhet, feber och kräkningar.

Här kan du läsa mer om leptospiros: Dödlig smitta upptäckt hos hund

Källa: Göteborgs-Posten