Det går inte att värja sig mot en härlig hund
Härliga, härliga hund! Vad underbart det är att vara passionerat förtjust i hundar. Att nu dessutom få lära känna er läsare av Härliga hund genom min egen blogg gör ju att mitt nätverk av både hundar och hundälskare växer.
Jag heter Sandra Göransson och är chefsveterinär på AniCura Sverige. På bloggen kommer jag att skriva om vad som kan ligga i tiden för dig som hundägare. Kanske kan jag komma med en del råd och tips när det gäller medicinska frågor såväl som förebyggande vård av våra härliga hundar.
Jag har varit veterinär i 13 år och omger mig med djur både på jobbet och privat. Däribland självklart hundar. Mitt hundintresse tog fart redan som barn och lyckan var total när min mamma berättade att vi skulle åka och titta på en valp. Det var förstås som en dröm att hämta hem en 8 veckor gammal goldenvalp. Att få lära känna en ny vän som nyss kommit till världen – som lämnat mamma för att bo hos en ny flock, en ny familj. Hon fick namnet Daisy och var den mest fantastiska familjehund man kan tänka sig.
Ny valp hemma
Det är ett stort ögonblick att släppa in sin nya valp i hemmet. Jag var själv inte med och valde rasen golden retriever, men jag tycker att den passade oss jättebra då vi var mycket ute och rörde på oss och Daisy hade ett öppet sinne och en positiv inställning till allt.
Det är ett mycket medvetet val vi gör när vi väljer att bli hundägare. Vi bör ställa oss många frågor inför beslutet samt inventera vår livssituation; varför vill jag ha hund? Var och hur bor jag? Gillar jag att röra mig mycket? Är jag intresserad av hundsport och vill träna lydnad eller bruks? Eller ska jag kanske använda hunden till jakt? Orkar jag med och kan ta hand om en hund under många år framöver?
Det är bäst att göra ett grundligt detektivarbete innan man åker för att titta på den tilltänkta valpen. Väl där – i valplådan, omgiven av det sötaste man kan tänka sig – så åker man ofta hem som hundägare. Det går helt enkelt inte att värja sig!
Veterinärbesöket
I mitt arbete som veterinär tar jag emot många valpar per år för en första undersökning – den så viktiga veterinärbesiktningen. Den bör du som valpköpare se till att få ett intyg på som inte är äldre än en vecka när du hämtar hem din valp. Vid det besöket så undersöker jag bland annat valpens ögon, öron, munhåla och tänder, jag lyssnar på hjärtat och gör en helhetsbedömning av valpen. Fel som jag ibland hittar vid besiktningen är blåsljud på hjärtat eller bettfel – vilket förstås kan påverka köpet. Ett bettfel kan hunden många gånger leva med utan större problem – om det inte är alltför gravt, men ett hjärtfel kan i vissa fall orsaka för tidig död. Vid detta besök vaccineras även valpen. Vi ger idag ett vaccin med tre eller fyra vaccinkomponenter; parvo, valpsjuka och smittsam leverinflammation samt eventuellt kennelhosta.
Vid det här laget är det snart dags för valparna att träffa sina ägare – för åtminstone andra gången! Jag tycker att det är viktigt att du som valpköpare ska ha träffat valpen minst en gång innan leverans, i den miljö där den är uppfödd. Kanske finns både tiken och hanen på plats att få stifta bekantskap med. Och ta tillfället i akt att ställa alla frågor du kommit på under inledningsskedet som blivande hundägare. Det är positivt om även du får frågor från uppfödaren. Det ger ett seriöst intryck och betyder att uppfödaren verkligen bryr sig om valpen och hur dess framtida liv kommer att bli.
Uppfödaren bryr sig
När dagen kommer och du ska hämta din valp så får du, förutom en härlig hund, med dig även ett köpeavtal där du och uppfödaren kommit överens om priset och vilka villkor som ska gälla. Det är ett bra skydd för båda parter. Du får kanske en stamtavla, om hunden är renrasig, samt viktig information om vilken och hur mycket mat valpen ska äta. Att byta mat i samband med miljöombyte för en valp är inte att rekommendera. Ni kan byta successivt efter en tid i det nya hemmet om du valt ett annat hundmatsalternativ.
Glöm heller inte att föreviga de första stunderna – för de kommer inte tillbaka!
Jag ser fram emot att träffa er här igen om en månad för att fortsätta ge mina bästa tips och råd för din härliga hund!
Sandra Göransson
Sandra Göransson, är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 13 år och är specialist på hund och katt.
Hon brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.