Blicken i backen på höstpromenaden
När hunden hittar något riktigt smarrigt som tilltalar den under promenaden går det oftast med en rasande fart att få ner det goda i magsäcken. Det är knappt att jycken tuggar. Men så vet den också att det är bäst att svälja snabbt innan matte eller husse beordrar ”spotta ut”.
Det finns en del saker att se upp med ute på höstpromenaden. Här har vi listat några platser där det kan vara läge att checka av markerna innan hunden gör det.
Vistas säkrare:
… i svampskogen. Det finns många olika flugsvampar i skogarna och alla är de giftiga för både människa och hund. Spindelskivling och stenmurkla tillhör också de rödlistade svamparna. Om du misstänker att din hund ätit svamp så åk till veterinären så snabbt som möjligt. Vissa giftsvampar ger inte symptom förrän efter några dagar. Om du kan så ta med dig av den svamp som hunden ätit så kan du underlätta bedömningen för veterinären.
… i stadsparken. Hästkastanjen är ett vanligt träd i parker och trädgårdar. Frukten är en grovtaggig kapsel som innehåller stora giftiga frön, till skillnad från vanliga kastanjer som har ätliga frukter/nötter.
… i ekskogen. Eken släpper sina ekollon under hösten och dessa kan vara en fara för glupska hundar. Om hunden klarar sig från tannin-förgiftning, som är det frätande och giftiga ämnet, så kan ollonen ändå göra skada om de fastnar i tarmkanalen.
… i trädgården. På hösten är det tid att plantera blomsterlökarna som ska sticka upp sina blad när våren kommer. Men se upp! Det du gräver ner kan hunden med glädje gräva upp. Tulpan- och andra lökar är roliga och goda att tugga på – men giftiga.
… på stranden. Vissa år ställer algblomningen till stora problem. Djur som dricker av vatten med algblomning är de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka och riskerar till och med att dö av förgiftning. Gifterna i algerna dör inte av att vi kokar vattnet. Tänk på det om du tar till exempel kaffevatten för att koka på er vandring. Algblomningen sker vanligtvis under högsommaren men den kan även inträffa under varma höstdagar.
Hur pass din hund blir påverkad av vad den stoppar i sig beror på hur mycket den ätit, hur stor hunden är, ålder och kondition.
Kontakta alltid veterinär om du misstänker att din hund har fått i sig något skadligt. Viss växtlighet innehåller giftiga ämnen som inte hunden tål, medan andra växter har frukter eller nötter som är så formade att de lätt kan fastna i mag- och tarmkanalen. Hos veterinären kan det ibland räcka med att framkalla kräkning hos hunden för att få upp det som hunden ätit, medan i andra fall motgift måste sättas in.
Giftinformationscentralen har bra och utförlig information att läsa för dig som vill veta mer.