Ätstörningar hos hund
Foto: Getty Images

Ätstörningar hos hund

Visste du att hundar kan drabbas av ätstörningar? Ibland är de allvarliga och kräver professionell hjälp. Andra gånger är problemet snarare vår syn på hundens matvanor.

Hundar kan vara kräsna eller matvägra. Det finns naturliga finsmakare som vänder nosen från onyttigheter och kräver foder av toppkvalitet. Andra hundar är inte ett dugg kräsna, men uppfattas så. De äter inte mer oavsett om delikatesser ställs fram. De är bara inte stora i maten och så länge hunden är i lagom hull och mår väl behöver man inte oroa sig. Toppa helst inte maten med extra gott för att reta aptiten. Risken är att du ger hunden orsak att matvägra, det blir ju godare då.

Var istället noga med att ge jycken ett näringstätt och energirikt foder så att hunden får i sig vad hen behöver trots sina små portioner. Står krubbet framme kan det vara klokt att ta undan det. Servera på fasta tider och låt maten stå framme i tio minuter. Äter inte hunden tar du bort skålen och serverar ny mat vid nästa utfodringstillfälle cirka sex timmar senare, förutsatt att du har en fullvuxen frisk hund.

Ibland är hundar inte kräsna utan överfodrade. Dessa jyckar behöver jobba upp en aptit. Fodra en halvtimme efter längsta motionsrundan. Magen ska kurra när skålen ställs ner, för hundar är det naturligt att jaga (röra på sig) innan matklockan ringer.

Andra hundar fastar gärna en dag då och då utan att det är ett tecken på ohälsa. Det är en varglik matvana, hundens urfader sätter sig verkligen inte ner till ett dukat bord två gånger om dagen. Arvet kan även förklara varför vissa hundar föredrar att äta i skymningen, till och med på natten.

En annan vanlig orsak till matvägran är hormoner. Tikar kan tappa aptiten under löp och hanhundar med löptikar i närområdet kan bli så till sig att matintresset dalar. Det är tack och lov övergående, men om problemen är grava och återkommande kan en kastration vara lösningen.

Gatusoparen

En del jyckar dammsuger trottoaren på jakt efter käk. Nosen riktar in sig på allt ätbart och snabbt slinker det ner. Vilken typ av ”mat” hunden söker sig till kan ge information om orsaken till glupskheten. Hetsen kan bero på en obalans eller en näringsbrist. Hundens hull behöver även ses över. Är hunden för tunn är hunger en given orsak. Hungriga hundar letar givetvis mat. Ett veterinärbesök är en bra start för att hullbestämma och utesluta medicinska orsaker så som mask i magen. Därefter kan mat eller kanske ett foderbyte vara aktuellt.

Är hunden glad i mat och har lätt att lägga på sig, kan ett dietfoder hjälpa och öka ättiden. Sprida ut käket på tomten, i en park eller inomhus. Peta ner mat hellre än godis i aktiveringsleksaker. Glupska hundar kan dock bli stressade och äta hetsigare om man lägger fodret i specialskålar som försvårar ätandet eller stoppar torrisarna i en boll som ska rullas runt. Utvärdera dina åtgärder så att du hjälper och inte stjälper hetsätandet.

Mättnadskänslan kan även ökas genom utfyllnad som grönsaker och vatten. Och glöm inte att stilla tuggbehovet. Att tugga, gnaga och mala ben länge tillfredsställer hundar något oerhört.

Bajs, inte najs

Det finns ohälsosamt bajsätande och naturligt sådant. Äter en hund avföring från växtätare (häst, hare, älg med flera) så är det faktiskt ett naturligt fenomen hos rovdjur. Det bruna innehåller mikroorganismer och fibrer köttätare behöver i mindre mängder och annars bara får i sig via magsäcksinnehållet från ett fällt byte. En naturlig probiotika. Du bör dock inte låta din hund äta hästbajs som kan innehålla mediciner och avmaskningsmedel i doser skadliga för hund.

Att hunden äter sin egen avföring (koprofag) eller avföring från andra köttätare är däremot inte sunt och kan tyda på en obalans i foderstaten. Jycken kan sakna proteiner i sin kost eller vara oförmögen att ta upp proteiner och försöker råda bot på bristen genom bajsätandet. Ett veterinärbesök ger säkrast svar på om hunden lider brist på något och om orsaken är behandlingsbar eller snarare kräver en koständring. Ett rått färskfoder istället för exempelvis ett torrfoder kan lösa läget. Många hundar slutar äta bajs om de får råa köttiga råvaror i matskålen.

En valp som upplevt bristfällig utfodring hos uppfödare kan ha ätit bajs för att överleva. Om så är beteendet svårare att råda bot på och professionell hjälp av hundpsykolog behövs. Beteendet är då nämligen direkt kopplat till överlevnad och dessutom ett självförstärkande beteende. Du kan prova att träna ”skvallerträning” mot avföring ute och belöna med gott godis som du kastar bort från bajset efter att hunden skvallrat. Lägg sedan signal på repertoaren, säg ”usch, usch” varje gång hunden vänder nosen från bajset. Med tid och träning får du en hund som slopar kluttarna för att istället få något gott av dig.  

Pica

Hundar som äter oätliga saker lider av något som kallas pica. En del riktar in sig på en sak och äter bara det, andra äter olika saker. Pica kan vara hälsoskadligt då jycken kan stoppa i sig sådant som är giftigt och oätliga föremål kan stressa magen eller fastna i tarmkanalen. Pica kan orsakas av generell och hög stress, understimulering, hunger och matbrist under uppväxten.

För våra fyrbenta vänner kan däremot gräs och förmultnade pinnar vara en del av kostcirkeln, i måttlig mängd. De söker mineraler och fibrer. Men ett överdrivet eller plötslig uppkomst av ätbeteendet kan tyda på illamående, magkatarr eller halsont. Ta om så det säkra före det osäkra och kontakta din veterinär.

Många hundar har ett sunt förhållande till mat och vet vad som är ätbart och inte. Då kan man fylla skålen med ro. Om inte kan det vara klokt att reflektera över sin hunds matvanor. En medicinsk undersökning eller beteendeutredning kan belysa orsaken bakom en ätstörning.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se