Är du redo att bli hundägare?
Det är många bitar som ska falla på plats innan det slutliga steget att bli hundägare tas, och många av bitarna handlar om pengar. Har du råd? Och har du tid? Det här är inte ett moraliserande finger som vi lyfter, utan vi vill bara att du tänker igenom och reflekterar över en del saker innan du tingar valpen.
1. Lever längre
Att förutsättningarna är de rätta för att skaffa en valp ska ju vara självklart. Men vad gör du, ska vi säga de närmaste 15 åren? En mindre sällskapshund kan leva så många år, ibland ännu längre. Har du tankar på att flytta, studera, byta jobb, resa? Tänk dig din framtid. Kommer hunden fortfarande att passa in i ditt liv?
2. Första året
Det första året med hund kostar mest. Det är då du behöver skaffa allt som din hund behöver som till exempel bädd, koppel, leksaker, borste och klotång, mat- och vattenskål. Man måste inte köpa allt nytt, en bur till bilen till exempel kan du kanske låna av någon under den första tiden tills valpen vuxit klart. Kom ihåg att kika på begagnatmarknaden också.
3. Kommande år
De kommande åren så behöver det fyllas på med bajspåsar, schampo, tassalva och andra förbrukningsartiklar. Prata med uppfödare av den ras du tänkt dig och be om deras erfarenheter av kostnader för just den rasen.
4. Vaccinationer
Valpen ska grundvaccineras mot parvo, valpsjuka och hepatit under första levnadsåret och därefter ska denna vaccination förnyas vart tredje år. Det finns rekommenderade vaccinationer som kan behövas ge till hunden och nya rekommendationer kan komma beroende på vilka smittor som finns i landet.
5. Försäkringar
Ingen hund ska behöva leva sitt liv oförsäkrad. Liksom vi själva sällan går genom livet utan att besöka sjukhuset så kommer hunden att behöva veterinärvård – och det kostar. Du kommer inte vilja behöva ta beslutet att avsluta hundens liv på grund av att du inte har råd att betala den höga veterinärkostnaden. Kolla upp försäkringar innan så du vet vad som gäller.
6. Mat
Kostnaden för mat beror på hundens storlek men att alla hundar behöver mat anpassat för ålder, aktivering och storlek är viktigt. Ingen hund ska leva på människans matrester.
7. Veterinärkostnader
Att vårda sin hund utan att ha en försäkring som backar upp är dyrt, men en försäkring tar inte allt. Vaccinationer, hälsokontroller, borttagning av tandsten och annan förebyggande behandling är sådant som inte brukar omfattas av försäkringen och som kostar en hel del.
8. Tid
Har du och familjen den tid som hundägandet tar? Läs på om vad de olika raserna har för behov i fråga om till exempel motion, aktivering och pälsvård. Kan du inte uppfylla en viss ras behov så kolla vidare i rasbeskrivningarna. Det finns oftast en hund för alla.
9. Vardagspassning
Om du jobbar, vem kan gå ut med hunden under dagen? I dagsläget kanske en granne, eller någon annan har lovat att fixa lunch-rundan med vovven, men vad händer om din snälla granne flyttar? Kanske har du just nu barn som slutar tidigt från skolan men det gäller förmodligen inte hela hundens livstid.
10. Skötsel
Vilken pälsvård kräver den ras du tänkt dig? Vissa pälstyper behöver bara borstas/torkas av medan andra behöver ordentlig genomborstning flera gånger i veckan, allt för att undvika tovor i pälsen som annars kan göra ont och vara omöjliga att reda ut. Raser som behöver trimmas kan behöva gås igenom av en hundfrisör om du inte själv lär dig att ta hand om pälsen.
11. Back up
Även om vardagen löser sig så kan du behöva en back up, exempelvis om familjen ska på en semester där hunden inte kan följa med. Är du ensam med din hund, vad händer om du blir sjuk och inte tar dig utanför dörren på grund av feber eller för att du hoppar på kryckor? Har du någon som kan rycka in vid sådana här tillfällen?
12. På äldre dagar
Du vill säkert skaffa dig en hundkompis som kan hänga med på dina äventyr. Tyvärr så åldras hunden i snabbare takt än du själv gör och det kommer en dag när din vän kanske inte orkar göra allt ni gjort tillsammans tidigare.
13. Boende
Hus eller lägenhet? Passar ditt boende och din omgivning för den ras du tänkt dig? Exempelvis så är en alarmerande hund kanske inte optimalt i en lägenhet där människor kommer och går i trapphusen. Kanske hunden skäller när du inte är hemma?
14. Kurser
Att gå valpkurs är väl investerade pengar. Du får hjälp att guida in din hund på de rätta vägarna från början. Det är bättre att ta lärdom av kunnigt hundfolk från start, än att behöva söka hjälp när du och din hund inte längre förstår varandra.
Vad säger veterinären?
Många läser på om rasers egenskaper innan de bestämmer sig för vilken ras man ska köpa, vilket naturligtvis är väldigt viktigt. Om du är en person som tycker om att ta det lugnt hemma kommer en arbetande ras inte trivas hos dig och vice versa.
– Något som kanske inte alla tänker på men som är väldigt viktigt och som också nedärvs utöver hundens utseende, är avelsdjurens mentalitet och hälsa. Många raser som ingår i Svenska Kennelklubben har ett rasprogram, där hälsa ingår, säger Malin Mattsson, veterinär vid Evidensia Djursjukvård.
I mentalitet ingår flera saker och är något som man noga följer och arbetar med i avelsarbetet kring arbetande hundar. Några av de saker man tittar på är exempelvis lekfullhet, social förmåga, aggressivitet, vekhet och dådkraft. Med det menas exempelvis hur mjuk hunden är, något som får stor betydelse i arbete. En hund som ska jaga med stort samarbete med sin ägare vill man ska vara vekare (det vill säga enklare att styra) än en hund som ska jaga självständigt och exempelvis våga möta ett stort djur.
– Men detta har inte bara betydelse för arbetande hundar. Även hundar vi vill ha som sällskapshundar vill vi ska ha en stabil mentalitet. Ett exempel på detta är rädsla, som kan vara förvärvad men också vara en nedärvbar egenskap.
– Exempel på ärftligt betingade sjukdomar är höftledsdysplasi, allergier, PRA (ögonsjukdom), patellaluxation, andnings- och temperaturreglering samt IVDD (ryggstatus).