7 frågor till SM vinnaren i hundkapp
Grattis Therese! SM i hundkapp har precis gått av stapeln och dina hundar vann både guld och silver. Hur känns det?
Therese Lindström i Gävle lever för att tävla med sina hundar i hundkapp. Och nu när SM nyligen gick av stapeln vann hennes hundar både silver och guld!
Hur var det att vinna SM?
– Helt overkligt för oss! Jag och min man Peter har jobbat mycket med hundarna under våren. Att få se sina hundar segla tillsammans över mållinjen hack i häl i ett Svenskt Mästerskap är en dröm som blev sann.
– De var verkligen i toppform och resultatet blev ett kvitto på att vi tillsammans med dem låtit dem bli sin bästa version av sig själva. En historisk vinst, aldrig förut har någon hund vunnit öppen och sprintklass som Turbo nu har gjort och sist samma ägare tog guld och silver i Öppen klass var 1977. Man får nypa sig i armen att det verkligen fick uppleva detta.
Berätta om dina hundar?
– Vi har tre hundar och de är av rasen greyhounds. Hero är en gul hane som är 8,5 år. Hero är en sprallig glad pensionär och supporter till våra tävlingshundar, han ger dem fullt av energi varje dag med sina busiga upptåg. Han har en stor portion humor och energi vilket våra två yngre behöver.
– Turbo och Humlan är syskon med snarlika lugna temperament genom att de har samma mamma. Turbo (Mr Icepaw som han heter i tävlingsnamn) är vår svartvita hane som tidigare vunnit guld på SM Sprint (320m) 2021 men nu även i öppen klass (510m) 2023. Han är 4,5 år och är vår stora nallebjörn. Alltid lugn, trygg och stressar aldrig upp sig.
– Han är till och med lugn hela vägen fram till startburen, då han går in i sig själv och hittar ett extremt fokus på vad han skall göra. Man kan lätt tro att han glömt av att han skall få träna eller tävla men när boxgallret går upp är han ofta först ut med tassarna. Han har en enorm reaktionsförmåga trots att han här hemma är den lataste och coolaste av dem alla. Däremot älskar han att träna så när vi inte är nära någon hundkappbana så tränar vi barmarksdrag, balansövningar och alternativa aktiviteter, han njuter av att få jobba på alla sätt.
Hur är hundarnas personlighet?
– Humlan ((Ardrahan Justice som han heter i tävlingsnamn) vann SM silver. Han är 5 år och har vunnit det mesta i sporten, 2022 blev han årets hund på standarddistans.
– Humlan är storebror till Turbo, han är en lugn och stabil flockledare här hemma. Humlan ser till att alla mår bra genom att alltid vara i centrum med sitt lugn så att det, i hans värld, går rätt till och att alla är lugna och trygga. Precis som lillebror Turbo är han en lugn cool kille som gillar allt och alla, speciellt om man får gäster, då skall Humlan vara i centrum. Som tävlingshund är Humlan lugn och samlad. Dock har han inte samma reaktionssnabbhet som Turbo men det löser han genom att han kommer upp i hög fart extremt fort. Det gör att han hinner springa förbi övriga fältet på startrakan och det är väldigt sällan Humlan inte är i ledningen när kurvan kommer.
– Till skillnad från sin lillebror är Humlan inte lika pigg på att träna med annat än att springa fort, där har vi lite mer utmaningar att hitta motivation. Vi får hitta ängar, stränder eller liknande så han kan springa från punkt A till B, likt en inkallningsövning där han får sprätta loss.
Berätta lite om hur en tävling går till?
– I Sverige finns idag 10 aktiva klubbar med 9 banor varav den nordligaste klubben är i Älvsbyn och den sydligaste i Simrishamn.
– Innan hundarna får tävla skall alla genomgå en invägning, identifiering och en veterinärbesiktning så att man kan försäkra sig att hunden mår bra och man inte missat någon skada på sin hund. Veterinären är sedan kvar hela tävlingsdagen så vi kan rådfråga om vi hittar något vi funderar över.
– När det är dags för tävling måste vi först samlas i depåområdet. Där kontrolleras hundens tävlingsutrustning, det vill säga nummertäcke och munkorg. Munkorgen har de dels för att inte förstöra trasslet (trasslet är det hundarna jagar efter) när det stannar men också för ett gott djurskydd så att vi är säkra på att ingen skadar någon annan.
– Sedan får vi defilera vår hund på banan så publiken kan kika på dem, det blir ju lite roligare att titta på hundkapp om man vet hur hundarna ser ut när de står still. För hundarna blir defileringen som en promenad fram och tillbaka där de får känna suget att ”snart är det dags”.
Vilka regler finns?
– Därefter får hundarna gå in i boxarna och vi hundägare står helt tysta bakom. Hundarna går ofta ner med frambenen och ställer sig i startposition för att invänta boxöppningen. När gallret går upp slamrar det till och ut kommer de i full fart. Det sägs att de är uppe i 70 km/h på tre steg så det går vansinnigt fort. I loppet har alla hundar olika egenskaper.
– En del är snabba i starten, en del har bra acceleration och en del har uthållighet som styrka så ofta kan det bli lite positionsbyten i loppen. När de springer förbi varandra får de inte vrida på huvudet och störa de andra hundarna utan fokuset skall vara på trasslet. Denna förmåga är också den man kollar att de behärskar när hundarna tar sin tävlingslicens.
– Reglerna är enkla då det inte är en bedömningssport utan det är hundens prestation som värderas. Först över mållinjen vinner och detta kan man se via digitala målfoton. Efter tävlingen spolar man av, tvättar och kyler sin hund och tar en lång promenad tills de gått ner i puls. När väl pulsen är nere får de ett lättare mål mat innan de får gå in i bilen för återhämtningens skull. På vägen hem ligger de ofta på rygg i bilen med tassarna guppande i vädret och är så otroligt nöjda.
Vilka hundraser passar till denna sport?
– I princip alla hundar som gillar att jaga en tennisboll, en pinne, gillar att jaga ett trassel som flyger iväg framför dem. Jag är faktiskt förvånad att inte fler kommer och testar om hunden gillar det när klubbarna har prova-på-dagar.
– Alla raser är välkomna dessa dagar och de flesta hundar tycker det är en fantastisk upplevelse och njuter av att få springa fort och jaga trassel. Vanligaste raserna är vinthundarna greyhounds och whippets som av tradition förknippas med hundkapp.
– Idag finns det många licensierade raser och överrepresenterade är vinthundarna så som afghanhund, saluki, borzoi, italiensk vinthund. Det finns även staffordshire bullterrier som jagar fint och har tävlingslicenser. Spetshundar av urhundstyp så som podengo och basenji finns också licensierade.
– I år gick det även ett basenji SM på rundbana i Västerås. Jag tycker det är riktigt roligt att fler hundraser och ägare hittar till denna ovanliga och roliga hundsport.
Vad är det som gör hundkapp så roligt?
– Man får träna sin hund till att göra något man vet att den verkligen älskar. Det är bara ren glädje tillsammans och positiva inlärningsmetoder på alla sätt.
– Utmaningen är att lista ut hur man kan göra sin hund till den bästa versionen av sig själv. Alla hundar är individer och det gäller att läsa av dem i träningen. Att träna en hund för hundkapp är tvärtemot vad många tror inte bara ren fysisk träning. Vi tränar även balansövningar för corestabilitet och för att bygga upp en liksidighet. De får massage och stretching.
– Vi har fasta rutiner som ger dem trygghet och välmående. Som grund till all träning är foderbiten verkligen superviktig. Uttrycket ”du är vad du äter” stämmer här. För en snabb återhämtning krävs att hunden får bra näring och kroppen har påfyllt energiförråd. Jag och min man har turen att detta är vårt gemensamma intresse med nutrition och hundfysioterapi. Det som skapar extra bra välmående och förutsättningar för hunden, den biten gillar vi lite extra.
Om man vill börja träna och tävla i hundkapp – vart vänder man sig då?
– Då vänder man sig till sin lokala klubb. Gå in på hundkapp.se så kan man hitta massor av information om sporten och länkar till de lokala klubbarna.
– De flesta klubbar har även kontinuerligt prova-på-dagar som är öppet för alla raser och man behöver inte vara medlem i klubben. Klubbarna brukar annonsera om detta på sina facebooksidor och hemsidor. Vill man följa hur våra hundars vardag ser ut så kan man kika på greyhoundsofsweden på Instagram för att få en inblick i vår vardag.