7 frågor till Årets Hundfotograf
Hon började med att klippa ut bilder på hundar i alla tidningar hon kom över. Och i år är Sanna Sander utsedd till Årets Hundfotograf.
Hundar var drömmen när Sanna var liten. Det var runt dem livet kretsade. Hon klippte sönder tidningar efter hundbilder som hon sedan fyllde insidan av garderobsdörren med. När hon var ledig lurade hon med sig sin syster till biblioteket för att bläddra i hundböcker. Ja, och sen har det bara fortsatt. Numera ägnar hon en stor del av sin tid till att fotografera hundar.
I år har hon blivit utsedd till Årets Hundfotograf , International Pet Photographer of the Year, och hon blev också utsedd till Portratit and Landscape dog photographer of the Year. Grattis säger Härliga Hund!
Grattis Sanna, hur känns det att vinna?
Väldigt roligt. Det känns som man fick ett erkännande, jag har ju ändå hållit på med detta i över 20 år. Och jag fotograferar bara hundar. Konkurrensen är stark så att vinna är en ära.
Hur kom det sig att du blev hundfotograf?
Hundar är det mitt hjärta slår för. Jag har alltid fascinerats av hundbilder och har alltid tittat och njutit av hundar. När jag var liten klistrade jag alla de bilder jag kom över på insidan av min garderob. Jag samlade dessutom på vykort med hundmotiv, enbart för att jag älskade bilderna.
Berätta om dina egna hundar?
Jag har fyra hundar. Två tibetanska mastiffer, båda är native, alltså helt från tibetanska linjer. Det är de enda från dessa linjer i Sverige. De heter Ask och Embla och är 7 år. Sen har jag en blandras, Chibi som är 12 år. Och sen är det Soleil, en azawakh, en vinthund. Hon är 10 år.
Kan du dela med dig av några tips för fina hundbilder?
Det finns ett par saker som faktiskt förvandlar dina hundbilder direkt.Var i nivå med hunden, eller rentav lite under, genom att till exempel be hunden hoppa upp och stanna på en sten, en stock eller liknande.
”Hopp upp” är dessutom ett trevligt tricks som man kan träna in och ha stor glädje av vid fotografering framöver. Det är också viktigt att få fram ett vackert och uppmärksamt uttryck hos hunden. Det kan man lura fram genom att göra knasiga ljud. Då blir hundarna nyfikna. Ta också gärna ett steg närmare hunden än vad du tror.
Finns det några saker man absolut inte ska göra?
Ja, det är det där med att inte fota uppifrån och ner. Men jag tar ju själv också bilder uppifrån ibland. Min blandras är bara liten och det är ju så jag ser honom större delen av tiden; uppifrån. Så för att faktiskt fånga hans uttryck passar det att fotografera uppifrån. Så undantag finns alltid.
Egentligen finns inga regler när det kommer till fotografering, allt är individuellt. Jag är dock personligen väldigt noga med att hunden står balanserat och korrekt. Men tänk annars på att inte fota en mörk hund mot en ljus himmel, då blir hunden som en svart fläck. Leta upp en tät buske eller annan tät bakgrund så kommer hunden med ens att träda fram i bilden. Att utnyttja och vara medveten om det naturliga ljuset kan förändra ens fotografier. Experimentera och våga göra fel för att hitta rätt!
Har du en drömbild?
Oja, jag skulle vilja åka till Tibet och fotografera tibetanska mastiffer på plats. Det är min hjärteras. Att få fånga det vilda och otämjda hos dessa arbetande hundar, i deras hemmiljö hade varit fantastiskt.
Finns det något speciellt man ska tänka på när man fotograferar med mobilkameran?
I många av de nya modellerna finns det ett porträttläge. Använd det! Det ger oväntat bra bilder. Jag brukar säga att den bästa kameran är den som finns tillgänglig och mobilen finns nästan alltid till hands. Jag har själv två instagramkonton för mina bilder, @ask_the_tibetan_mastiff, och här lägger jag oftast upp vardagsbilder, fotograferade med mobilen. På mitt andra konto @sanna_sander hamnar bilder som är tagna med min kamera och som jag lägger mer tid på när det kommer till redigering och efterarbete.