6 saker att tänka på när du tränar din hund
Foto: Getty Images

6 saker att tänka på när du tränar din hund

Att leka och på olika sätt aktivera sin hund är både roligt och viktigt. Men glöm inte bort att omrama träningen med goda förutsättningar både för att träningen ska ge resultat och för att din hund inte ska riskera att drabbas av överansträngning och skador.

Att hunden behöver både motion och mental stimulans vet vi, men kan det bli för mycket av det goda? Ja, gillar både du och din hund att vara aktiva? Då kan det kanske vara på sin plats att påminna om att även vilan är viktig.

Fysisk träning innebär att musklerna bryts ned, små muskelbristningar uppstår. För att få en så hållbar hund som möjligt behöver man därför hitta en balans mellan träningen och vilan. Tid för vila och återhämtning måste finnas då det är en förutsättning för att reparation och uppbyggnad av muskler samt påfyllning av energi till hela kroppen ska kunna ske.

Tillgodoser du inte behovet av vila och fortsätter att träna din hund, kanske till och med ökar belastningen, så kommer istället hundens muskler att fortsätta brytas ned och den kan inte tillgodogöra sig träningen. Överträning leder därför till sänkt prestationsförmåga och en ökad risk för att skador uppstår.

Här följer 6 saker som kan vara bra att tänka på i samband med hundträning:

  • UPPVÄRMNING

Är träningen eller leken av mer intensiv art eller på annat sätt fysiskt krävande – kom ihåg att inte slarva med uppvärmningen, på så sätt kan många onödiga skador undvikas. Blodgenomströmningen i musklerna är dålig vid inaktivitet, muskler och leder är kalla och stela och nervsystemet i viloläge. Det innebär stor risk för till exempel muskelbristningar och sen- och ligamentskador som exempelvis korsbandsskador.

En rask promenad på cirka en kvart med inslag av lite högre benlyft och någon koordinationsövning på slutet kan räcka, men anpassa efter aktivitet. Ska hunden till exempel träna drag, värm upp med lätta vikter.

  • TRÄNINGSPAUS

Många gånger uppstår stunder av väntan och stillastående under en träning. Tänk då på att inte låga hunden bli kall igen. Försök hålla hunden i rörelse och lägg på ett täcke för att hjälpa den att behålla värme och cirkulation.

  • ENERGIPÅFYLLNING

Inför rejälare arbete, utfodra hunden med ett fettrikare mål mat (högenergi foder).

Även efter en intensiv träningsdag bör man tänka lite extra på vad hunden får att äta. Hunden behöver både förnya energireserverna och återställa vätskebalansen för att kunna optimera uppbyggandet av musklerna. För det behövs ett näringsriktigt foder, gärna något extra proteinrikt efter ett ansträngande träningspass.

  • NEDVARVNING

När ni avslutat träningen är det lika viktigt som med uppvärmning att även göra en långsam nedvarvning. Avbryts aktiviteten snabbt så innebär det också att hjärtat snabbt upphör att pumpa runt blod till musklerna som då kallnar snabbt. Risken för träningsvärk ökar och de slaggprodukter kroppen inte hinner göra sig av med kan leda till muskelspänningar och muskelknutor. En lugnt promenad på cirka 15 minuter gör att puls och cirkulation successivt går ner.

  • TRÄNAT HÅRT?

Bra blodcirkulation är viktigt för att skölja bort slaggprodukter och få fram syre och näring till hela kroppen. Massage gör gott för stela hundar, stimulerar cirkulationen och gör kroppen mjuk och smidig.

  • ÅTERHÄMTNING

Korttidsåterhämtning sker timmarna efter träningspasset. Hit räknas även nedvarvning och även någon dag med lugnare träning efter intensivare belastning. Nu repareras muskler, senor och ligament och slaggprodukter transporteras bort.

Man talar också om långtidsåterhämtning. Då avses en längre vila, flera dagar eller kanske till och med veckor, att anpassa efter träningssäsong. Det handlar även om att variera träningstypen. Det finns också en psykologiskt aspekt – med flera vilodagar är risken mindre att hunden tröttnar på träningen.

Kom ihåg!

En valp ska inte konditionstränas, att få röra sig i sin egen takt är vad små valpar mår bäst av.