Har du en osäker hund är det extra viktigt att du känner till hur du på bästa sätt hjälper den.
Foto: Gettyimages
10 tips för den osäkra hunden - så hjälper du den på bästa sätt
Har du en blygerhund? Vissa hundar är rädda och osäkra, eller har en mindre kontaktsökande personlighet. Oavsett är det viktigt att acceptera hunden för vem den är. Här ger hundinstruktören Sarah Taubes Claesson sina bästa tips hur du hjälper din osäkra hund.
- Tid, tålamod & kärlek är A och O.
- Ge hunden en trygg plats där den alltid får vara i fred, avskilt men ändå med uppsyn över gemenskapen. Stäng aldrig ut hunden från familjen.
- Fya aldrig en hund som morrar - den försöker kommunicera med dig, respektera det. Du vill att din hund ska tala om när en gräns är nära att passeras. Fyar man, kan man få en hund som inte varnar utan biter direkt.
- Om hunden inte vill hälsa på människor, tvinga den inte. Tillåt inte att andra hälsar på din hund om den själv inte tar initiativet.
- Ge inte gäster/andra människor en godis att locka hunden med, det kan lura den godissugna hunden att göra något den inte är redo för. Om den vill hälsa belönar du hunden bort från människan.
- Be folk att inte titta den rädda och osäkra hunden direkt i ögonen. De kan vända bort ansiktet, blunda och gäspa (lugnande signaler). Står de upp kan de luta sig lite bakåt och lyfta hakan (lugnande signal).l Se till att hitta en fin balans mellan vila och aktivering.
- Återhämtning är minst lika viktigt som fysisk och mental stimulans. Självförtroendeövningar som nosarbete och balansträning kommer ge din hund en bättre självkänsla som i sin tur smittar av sig till andra situationer.
- Läs på om frivillig hantering och praktisera det! Du kommer få en hund som känner att den har kontroll över jobbiga situationer och därtill även en större tillit till dig.
- Skydda din hund i situationer där den inte är trygg, ta ansvaret så att din hund inte behöver känna att den måste fly eller försvara sig.
- Ta hjälp om ni inte klarar av att gå vidare på egen hand. Det finns inget att skämmas över. Att vilja hjälpa och förstå sin hund är fint och kärleksfullt, men se till att den ni söker hjälp hos är seriös och har rätt utbildning för att hjälpa just din hund.