Ståtliga, stora och kärleksfulla mot sina ägare - här är grand danois.
Foto: Ralf Weigel
10 fakta om en grand danois
Bland de största av hundraser som vi har - grand danois. Visste du att rasen en gång har korsats med vinthund, och att hundägare vittnar om att dessa gigantiska sötnosar gärna sitter i deras knä? Vi har samlat 10 fakta om rasen!
- Korsats med vinthundar: Grand danois, på tyska känd som deutsche doggen, har sina rötter i Tyskland och härstammar från stridshundar som kom till Mellaneuropa under keltiska folkvandringar. Väl i Tyskland användes de främst för högviltsjakt, särskilt på viltsvin. För att öka deras snabbhet och smidighet korsades de med vinthundar.
- Avlats i Sverige i över 100 år: Under 1800-talet minskade hundpopulationen avsevärt, men den tyske statsmannen Otto von Bismarck, som var mycket förtjust i rasen, återupplivade intresset genom att utnämna dem till Tysklands nationalras. Den första rasstandarden etablerades 1880 och aveln började medvetet i Sverige 1908.
- Vikt: 70 till 90 kilo
- Livslängd och hälsorisker: 8-10 år. Vanliga hälsoproblem för rasen är tonsillit (infektion i halsmandlarna), magsäcksomvridning och kardiomyopati (förstorat hjärta).
- Imponerande storlek: Hanar brukar vara 80-90 cm, medan tikar 72 cm-84 cm. Det finns individer inom hundrasen har varit med i Guinness rekordbok som världens största hund.
- Mångfald i färg: Grand danois finns i olika färgvarianter, inklusive gul, tigrerad, harlekin, svart och blå.
- Lättsam pälsvård: Rasen kräver minimal pälsvård med bad vid behov och regelbunden borstning under fällningsperioderna på hösten och våren.
- Sällskaplig natur: En grand danois trivs i sällskap av sina människor och är ofta lojal och kärleksfull mot hela familjen. Många hundägare vittnar om att de gillar närhet och gärna sitter i knä - trots sin storlek.
- Reserverad mot främlingar: Medan rasen är kärleksfull mot sin familj kan den vara reserverad gentemot främlingar, vilket bidrar till dess skyddande natur.
- Sällskap, vakt och jakt: Grand danois har en mångsidig roll inom hemmet och fungerar som en sällskaps-, vakt- och skyddshund.
Källa: SKK, Moderna djurförsäkringar