Veterinären: Faror för hunden i juletid
Nu står julen för dörren och våra hem fylls av doftande hyacinter, jäsande bulldegar, nejlikor i apelsiner, granna granar och inte minst julmat av alla de sorter. Då finns det en hel del som man bör hålla koll på som hundägare för att våra hundar också ska få en fröjdefull jul. Faror lurar både inomhus och utomhus när vinterskruden lägger sig och bjuder på kyla och snö.
Julstressen innebär att mat ska lagas, bullar ska bakas och hemmet ska pyntas för att julstämningen ska infinna sig. Då är det lätt hänt att några russin hamnar på golvet eller att en busig hund hittar en deg under jäsning. Inte minst kan det kännas frestande att ge hunden några smakbitar från julbordet. Men här finns det en hel del att tänka på för att våra älskade hundar inte ska bli dåliga. Att choklad är farligt för hundar är det många som känner till, men visste du att även druvor och russin är direkt giftiga? Till och med i väldigt små mängder kan det orsaka skador på hundens njurar och i extrema fall kan det till och med innebära dödsfall.
Fet mat kan orsaka kräkningar och diarré
Mycket av den julmat vi äter och kanske bjuder vår hund på innehåller stora mängder fett, vilket kan orsaka kräkningar och diarré hos hunden. Man ska också vara försiktig med alltför mycket salt samt vara vaksam när det gäller ben från till exempel revbensspjäll, vilka i värsta fall kan orsaka skador på hundens magtarmsystem. Lök och vitlök, som finns i många av julens rätter, kan även i måttliga mängder orsaka förgiftning hos hundar. Vill du ge hunden något extra gott under jultiden så gör du klokt i att ge den godbitar som är avsedda för hundar. Tänk också på att om du ger något extra så behöver du dra ned på hundens ordinarie matranson eftersom den annars får i sig för många kalorier. Detta är särskilt viktigt för de allra minsta hundarna där en skiva eller två av julosten kan innebära en ansenlig del av en normal måltid.
Sötsaker
Det är inte bara fet mat och salt som kan vara olämpligt för hunden. Även gottebordet bör hållas långt från våra fyrbenta vänner. Särskilt farligt är mörk choklad och kakao som innehåller stora mängder teobromin. Teobromin påverkar magtarmkanalen och kan orsaka kräkningar och diarré. Vid intag av större mängder kan ett förgiftningstillstånd uppkomma med påverkan på bland annat nervsystemet och hjärtat. Mjölkchoklad innehåller också teobromin men i mycket lägre halter. Se också upp med julnötterna. Om hunden sväljer nötterna hela kan de orsaka stopp i tarmen och vissa nötter kan vara giftiga för hundar.
Druvor kan orsaka njurskador
Även russin och vindruvor ska man vara aktsam på. En hund som ätit russin eller druvor kan få oåterkallelig skada på sina njurar vilket i värsta fall kan vara dödligt. Symptomen vid njurskada uppkommer ibland gradvist och därför är det ofta svårt att initialt upptäcka skadan. Tecken på nedsatt njurfunktion är ökad törst, ökad urinproduktion samt nedsatt aptit och kräkningar. Vid akut njurskada ses även en påverkan på allmäntillståndet.
Bulldeg
En jäsande bulldeg kan locka vilken hungrig hund som helst. Om hunden sätter i sig degen kommer den att fortsätta jäsa i hundens mage vilket medför ett kraftigt obehag. I tillägg till detta bildas alkohol under jäsningen och en hund som ätit en större mängd deg kan bli alkoholförgiftad. Jäsande degar ska alltså placeras utom räckhåll för fyrbenta kompisar.
Blommor och juldekorationer
Det finns andra faror som lurar i hemmet under julen. Presentsnören, julgranskulor i glas och olika växter förknippade med julen kan också innebära risker. Hyacinter, amaryllis, julstjärna och julros är några sorter som kan leda till förgiftning om hunden tuggar i sig dem. Presentsnören och glitter kan vara roligt att leka med, i synnerhet för de yngre hundarna. Om hunden sväljer snöret eller glittret kan det dock orsaka svåra skador på tarmarna varför de är olämpliga som leksaker. Skäm bort din hund med en hundleksak i stället – eller varför inte ta en härlig långpromenad i ett förhoppningsvis vintervitt landskap.
Hur vet man då om hunden fått i sig något giftigt och vad gör man?
Tecken på att en hund har förgiftats varierar beroende vad hunden har ätit, men symptom som svaghet, illamående, kräkningar, skakningar, vinglighet och påverkat allmäntillstånd bör man vara uppmärksam på. Vissa typer av förgiftning ger mer akuta symptom, medan andra kommer gradvis efter några dagar eller till och med efter några veckor. Därför är det viktigt att snabbt söka sig till en veterinär om man misstänker förgiftning. Om hunden fått i sig något olämpligt är det ibland möjligt att på medicinsk väg framkalla kräkning så att födoämnet eller föremålet kan avlägsnas. Det förutsätter dock att hunden inkommer så snabbt som möjligt. Så hittar du din hund med nosen i en chokladask så är det en god idé att kontakta din veterinär direkt!
Det absolut härligaste med julen är att få spendera tid tillsammans med sina nära och kära, våra hundar inräknat. Förhoppningsvis får ni alla en paus från vardagsstressen och finner mer tid för långa promenader och mys i soffan tillsammans. Med dessa tips så hoppas jag att ni får en fröjdefull jul.
Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura