Kennelhosta sprider sig lättast i miljöer där många hundar vistas samtidigt. Som exempelvis hunddagis eller hundrastgårdar.

Kennelhosta: dolda faran på hunddagis och i hundrastgården

Plågas din hund av envis hosta? Se upp! Det kan handla om kennelhosta – en tråkig infektion som tyvärr sprider sig som mest när vi börjar jobba och lämnar ifrån oss våra pälsklingar till hunddagis och hundvakter.

Kennelhosta är ett samlingsnamn för luftvägsinfektioner orsakade av hundens motsvarighet till vårt coronavirus, Parainfluensavirus, och bakterien Bordetella bronchiseptica. 

Infektionen kan lätt smitta från hund till hund. När den börjar sprida sig på ett hunddagis kan den vara nästan omöjlig att stoppa. 

Alla kan drabbas

Kennelhosta smittar inte bara från hund till hund, när våra vovvar hälsar på varandra och leker. Den kan också ligga på lur i gemensamma vattenskålar och till och med finnas på våra egna händer. 

Alla hundar kan få kennelhosta. Det gäller även hundar som vaccinerats. Men en hund som fått vaccin klarar sig ofta betydligt lindrigare undan än en hund som helt saknar skydd mot sjukdomen. Allra sjukast blir hundar med nedsatt immunförsvar. 

Får influensasymptom

Vaccination är nästan det enda sättet att skydda hunden på. 

Kennelhostan är nämligen både smittsam och lömsk. En del av de hundar som smittas får inga symptom, vilket ofta leder till att de hinner sprida sjukdomen både vitt och brett under tiden de är smittsamma. 

Inkubationstiden för Kennelhosta är två till tio dagar. Symptomen består oftast av allmänna influensasymptom, som rinnande nos och hosta. Intensiv och långvarig slemhosta är typisk för Kennelhosta. 

Vänta ut infektionen

När hunden väl blivit sjuk finns det inte mycket annat att göra, än att vänta ut infektionen.

Att den sjuka hunden får ta det lugnt är mycket viktigt. Därför bör den hållas hemma så mycket som möjligt. 

Promenaderna ska vara korta och hunden ska inte tillåtas engagera sig i några hundmöten. 

Genom att hålla den sjuka hunden avskild från andra hundar undviker man att smittan förs vidare. 

Enligt rekommendation från Statens veterinärmedicinska anstalt – SVA – bör en hund som fått Kennelhosta isoleras från andra hundar under minst 14 dagar efter det att de första symptomen visat sig. 

För att hunden inte ska må onödigt dåligt under sjukdomstiden bör man rasta den i sele. Ett halsband som trycker mot struphuvudet kan utlösa hostattacker. 

Då ska du söka vård

Att hunden äter och dricker ordentligt är viktigt. Att den tydligt visar att den besväras av sin sjukdom brukar i sig inte vara så alarmerande. Men om hunden börjar verka ovanligt trött och svag bör man låta en veterinär undersöka den. 

Andra indikationer på att hunden kan vara i behov av veterinärvård är en kroppstemperatur som överstiger 39 grader och/eller uppenbara andningssvårigheter 

Den som tar tempen på den sjuka hunden minst en gång om dagen kan lättare hålla koll på vovvens allmäntillstånd. 

Hunden bör även undersökas av veterinär om den inte vill äta eller verkar nedstämd under en längre period. 

Källa: News55.se