Ser din hund vissen ut? Du kan göra mycket själv, för att den ska må bättre. Men om de vanliga huskurerna inte hjälper, måste du låta en veterinär undersöka den.

Förebygg hälsoproblem – slipp onödiga veterinärbesök

Många hundägare fasar för att gå till veterinären med sin hund.

På flera håll i landet har man inte bara långt till närmsta veterinärklinik när hunden blir sjuk. Söktrycket hos de få veterinärer som har jouröppet kan också vara så stort att det blir nästan omöjligt att hitta någon som kan uppbåda en akuttid.

Samtidigt har kostnaderna för svensk veterinärvård fullkomligt skenat på senare år, vilket gör att besöket hos djurdoktorn kan gräva ett djupt hål i hundägarens fickor.

Fler vill kunna förebygga

Situationen har fått intresset för förebyggande insatser att öka.

Alla åkommor kräver inte akut veterinärvård. Faktum är att du själv kan göra ganska mycket för att hålla veterinärkostnaderna på ett minimum.

Förebyggande hälsovård är nyckeln.

Genom att avsätta tid till att sköta om din hund skyddar du den inte bara mot onödiga krämpor. Du lär även känna din hunds reaktionsmönster väl, vilket gör det lättare för dig att upptäcka om den besväras av något.

Regelbunden kloklippning är ett måste. Även om rutinen i vissa fall kan vara en kamp.

Håll koll på hundens hud

Genom att borsta din hund håller du pälsen fin. Samtidigt får du koll på om hunden har objudna gäster i hårremmen.

Precis som vi människor, kan hundar få både loppor och löss. Men vanligast är nog att de får problem med fästingar.

Mer om hur du förebygger sådant kan du läsa här.

Hur du håller koll på andra vanliga hudproblem hittar du information om här.

Fästingar är en av de vanligaste formerna av ohyra som kan drabba din hund.

Avslöjande massegerutin

Genom att massera och stretcha din hunds muskler flera gånger i veckan skapar du ett starkare känslomässigt band mellan er. Samtidigt kan du tidigt upptäcka om din hund går omkring och har ont någonstans.

Smärta kan yttra sig på flera olika sätt. Stela muskler är ett av de vanligaste

Ibland kan ledproblem vara boven i dramat. Mer om hur du håller hundens leder friska kan du läsa här.

Övervikt kan också vara en orsak till att din hund får ont i muskler och leder.

Hur du undviker att din hund blir för tjock kan du läsa om här.

Genom regelbunden massage och stretching lär du känna din hunds kropp, så väl att du kan märka om den besväras av något.

Sköt om öron och klor

Noggrann skötsel och rengöring av öron, klor och tänder sparar också mycket pengar – och oro.

Öroninflammation är ett gissel, framförallt för hundar med hängande öron.

Genom regelbunden rengöring minskar du risken för att din hund drabbas av öroninfektioner. Här kan du läsa mer om hur du håller öronen friska.

För en del hundägare är vården av hundens klor en riktig pärs. Vissa hundar är så avogt inställda till klotången att varje försök att använda den utvecklas till ett fullskaligt krig.

Blir klorna för långa kan de dock skapa stora problem för hunden, med allt från infektioner till felaktiga benställningar.

Här får du tips om hur du håller ordning på din hunds klor.

Genom att rengöra hundens öron ofta skyddar du den mot många öronproblem. Samtidigt håller du koll, så att eventuella infektioner kan kvävas i sin linda.

Håll tandtrollen i schack

Hundens tänder är ett kapitel för sig. Undersökningar visar att vi svenskar generellt är ganska dåliga på att ta hand om våra hundars tänder. Något som kan straffa sig ordentligt. För precis som vi människor, kan hundar drabbas av både tandköttsproblem och karies.

För att hålla hundens tandtroll i schack behöver du därför vänja den vid att borsta tänderna. Mer om hur man gör tandborstningen till en rutin kan du läsa här.

Har din vovve dessutom en tendens att få tandsten är regelbunden rengöring av tänderna extra viktig.

Att du besöker veterinären, eller hundtandläkaren, för att sanera hundens mun med för ändamålet särskilt anpassade medicinska instrument när detta behövs är också viktigt. Annars kan din hunds tandkött bli så inflammerat att den drabbas av tandlossning. Här hittar du ett antal praktiska råd som kan hjälpa dig att hålla koll på din hunds tandkött.

Att borsta tänderna på hunden kan vara en utmaning. Men de flesta hundar kan lära sig. Fungerar inte en vanlig tandborste kan du rengöra tänderna med en bit fuktigt bomullstyg som du doppat i saltvatten.

Hundens mage krånglar

Ett annat vanligt hälsoproblem hos våra hundar är olika typer av magåkommor.

Att hunden får ont i magen kan ha många orsaker; allt från att den ätit något olämpligt, till matallergi, stress eller någon magsjukdom.

Med hjälp av dessa tips och råd kan du själv bota hundens illamående, om det bara rör sig om något tillfälligt.

Men om vanliga ”huskurer” inte hjälper, eller om problemen blir återkommande, behöver orsaken till din hunds magont utredas av veterinär.

Viktigt att veta i detta sammanhang, är att en hund som kräks och/eller har diarré förlorar mycket vätska. Det innebär risk för att hunden blir uttorkad. Blir vätskebristen tillräckligt omfattande kan uttorkningen bli livshotande för hunden.

Hur du tar reda på om din hund är uttorkad och vad du själv kan göra för att avhjälpa tillståndet kan du läsa mer om här.

Att hunden matvägrar kan vara ett tecken på att den har ont i magen.

Då är veterinär ett måste

Om du är konsekvent med den förebyggande vården av din hund kan du undvika att den drabbas av onödigt allvarliga sjukdomstillstånd. Men oavsett hur svårt det är att hitta en veterinär som kan ta emot er och vad besöket än kostar, måste du alltid ta din hund till veterinären om den är sjuk.

 Det gäller i alla lägen. Även om du själv inte är helt säker på att veterinärbesöket behövs.

Mår din hund dåligt ska den kollas upp av en veterinärmedicinskt kunnig person. Att avstå från att ta den till veterinären, fastän man vet att man borde, är förbjudet.