Vissa hundar älskar alla möjligheter till lerbad som hösten bjuder på. Ju geggigare och djupare lerpölarna är, desto bättre.

Experten: Så ofta ska du egentligen bada din hund

Höstrusk kan betyda med än bara våta tassar för den som har hund. En del pälsklingar omfamnar ju höstens möjligheter till lerbad mer än andra. Att gå rakt in i badrummet efter promenaden med de värsta lortgrisarna är helt okej. Så länge du har rätt schampo i duschhyllan.

Hundar har känsligare hud än många av oss kanske tror. Därför ska man akta sig för att bada sin vovve för ofta.

En hund som inte smutsar ned sig mer än nödvändigt behöver faktiskt inte bada oftare än var tredje månad. Det hävdar veterinären Amir Anwary som brukar dela råd om husdjur på sociala medier.

”Minst en gång var tredje månad. Helst en gång i månaden” är hans välkända Tik Tok-recept för god pälshygien för hundar.

Gillar du att dra fingrarna genom din hunds nytvättade päls? I så fall kanske du frestas att bada din vovve för ofta.

Många badar för ofta

Många hundägare badar sina pälsklingar betydligt oftare. Anwary varnar dock för att bada och duscha hundar så ofta som varje vecka eftersom man då riskerar att tvätta bort naturliga oljor som finns i hundens skinn.

Den som tvunget måste bada sin hund ofta, exempelvis på grund av allergier eller att vovven behöver rehabsimma i bassäng, bör välja hundschampo mycket noga.

Med ett fuktgivande schampo kan hundens hud och päls räddas.

Den som av olika skäl måste bada sin hund lite oftare än vad som egentligen är hälsosamt gör bäst i att välja schampo omsorgsfullt.

Avspolning kan räcka

Hundar med yvig päls blir av förklarliga skäl oftare smutsigare än andra. Då kan en sväng in i duschhörnan vara ofrånkomlig – även om den badat alldeles nyligen.

Att enbart spola av hunden med vatten, utan att schamponera den, kan dock räcka för att vovven ska gå att ha i möblerade rum igen.

Se bara till att torka pälsen noga efter duschen.

Källa: News55