Experten: Hund och barn – så får du det att fungera

Experten: Hund och barn – så får du det att fungera

Att planera familjeutvecklingen i detalj är inte lätt. Men ju mer du vet, desto bättre brukar det bli. Här får du därför några kloka tankar om hund och barn.

Lär hundspråket

Lär barnen förstå hur hundar säger att de vill vara ifred, vill leka, sova eller bli kliad. Läs barnböcker om hundar, visa bilder på jyckar som gäspar och förklara att en gäspande hund vill att du backar. Spela upp ljudet av en morrande hund på telefonen och fråga din lilla vad hon tror ljudet kan betyda. Berätta att barnet ska backa från hunden och ropa på mamma/ pappa om Fido låter så. Visa bilder på hundar som visar tänderna, trycker sig mot underlaget, vinklar bort blicken, slickar sig om munnen eller skakar sig … Förklara att då vill hunden inte att du kommer nära och berätta sakligt vad som kan hända om barnet inte backar i läget. Visa även bilder på hundar som vill leka och gosa, så att knodden vet när hunden är upplagd för sådant. Öva med mjukishunden. Uppdatera gärna dina egna kunskaper om du är osäker.

Alla är olika

Ibland har man tur och allt bara flyter på. Hundens och barnets personkemi stämmer så bra, att de med lätthet kan umgås fint med varandra. Vissa hundar har också en naturlig drivkraft för omvårdnad. Det är inget du kan skapa, men den kan förstärkas genom pepp och beröm. Om hunden däremot struntar helt i den lilla gör du bäst i att låta det vara så. Ge jycken utrymme och ett säkert ställe att vara ifred på. Lägg extra krut på att lära barnet respektera hunden om hunden blir så störd av barnet att den riskerar att säga ifrån ordentligt. Det är ett naturligt och förståeligt beteende för hunden, men den situationen vill vi inte ha. Men med ömsesidig respekt, förståelse och framför allt kunskap, går det mesta att lösa. Successivt brukar också relationen bli tryggare och det tar tid innan barnet är stort nog att springa ikapp hunden.

Vuxen hund istället för valp?

En vuxen omplaceringshund kan kännas som ett säkrare kort, att få en fostrad och ”färdig” hund på köpet. Så kan det bli, men ofta sker omplacering av en orsak, som kanske blir uppenbar med tiden. Det kan bli mer problematiskt än man tänkt sig och sällan finns full insikt i hundens erfarenheter av barn, vilket spelar stor roll för om det ska fungera i längden.

Risk för allergi?

Har du barn och står inför valpköp besöker du uppfödaren flera gånger för att bli säker på att ditt barn inte är allergisk mot just den individ ni tänkt er. Låt barnet umgås med valparna och de vuxna hundarna. Detsamma gäller förstås er vuxna ifall det finns anlag för allergi i familjen. Skulle ni få en mild reaktion, misströsta inte, mängden och typen av allergener är individuellt hos hundar, ni kan mycket väl tåla en annan individ, kanske från en annan kull. Men chansa inte om ni är osäkra.

Familjen är speciell

Tänk på att din hund och ditt barn är familj. Om ditt barn kan ligga nära familjens hund, borsta och ta ben betyder det INTE att barn i allmänhet kan göra detsamma. Kompisar har inte samma förtroende. Ditt barn är dessutom van vid hunden och fascinationen är inte lika stor som hos många barn utan hund. Den ökade uppmärksamheten kan få hunden att känna sig trängd. Lär ditt barn detsamma, om er Fido uppskattar en puss i pannan kan en annan hund bita om barnet kommer så nära.

Var realistisk i rasvalet

Det finns inga ”barnvänliga” raser. Däremot finns det raser av hög kaliber som vall-, bruks- och jakthundar med stora krav på fysiskt och mentalt utlopp. De kommer kräva tid och blir de understimulerade är stressrelaterade problem ett faktum, både hos dig men framför allt hos hunden. Småhundar och barn behöver inte vara en bättre kombo. Många småväxta raser har stor integritet och kan motsätta sig ovarsam hantering eftersom de har svårt att värja sig. Fråga uppfödaren allt du kan komma på och var ärlig. Funderar du på blandras är det viktigt att veta vilka raser som ingår och var extra noga med val av uppfödare. Välj en sansad ras med lagom krav på mental aktivering och motion, särskilt om det är din första hund. Småbarnslivet är ofta krävande och det kan vara svårt nog att räcka till ändå. Det ska vara roligt att ha hund, inte något som ger dåligt samvete eller frustration.

Var rättvis

När det finns både hund och barn i familjen är det viktigt att tillfredsställa bådas behov och kunna byta perspektiv ibland. En överdriven förståelse för hundens behov på bekostnad av barnets blir en snedvriden prioritering. Likaså kan en hund som skuffas undan för ofta bli olycklig och i värsta fall ta ut känslan av orättvisa på barnet. Att barn uppskattar rättvisa och turordning känner de flesta till. Faktum är att hundar fungerar på precis samma sätt.

 

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se