Kan en briard bli din bästis?
Foto: Getty Images

Kan en briard bli din bästis?

I en aktiv familj trivs briarden som allra bäst. Utelivet får gärna bestå av en hel del rörligt kroppsarbete. Ge den även utmanande uppgifter att utföra eller klura på så är lyckan gjord.

  • Tillhör du den friluftsälskande skaran av människor så kommer briarden att bli din kärleksfulla följeslagare. Gemensamma cykel- eller joggingturer eller vandringar i naturen passar den utmärkt.
  • Som den vallande väktaren så kommer briarden att skydda och valla sin flock. Numera ser den sin familj som den flock som den måste hålla koll på och med en sådan ansvarsfull uppgift ger den sig sällan iväg på egna upptäcktsfärder och lämnar dig vind för våg. Med en tidig socialisering så kommer den acceptera människor och djur utanför familjen.
  • Briarden är en aktiv och förhållandevis lättlärd ras som måste få utlopp för sin stora arbetslust, både på mental och fysisk nivå. Den gillar att ta sig an utmaningar, så vilken hundsport och vilka bruksgrenar som helst, nästan, som du skulle vilja utöva kommer den att ta på allvar.
  • Den långa vackra pälsen då, hur mycket kräver den? Ja, den ska varken trimmas eller klippas, men den behöver borstas och kammas minst varje vecka, ibland oftare då mycket smått och gott utifrån fastnar i pälsen. Tovor uppstår lätt och behöver redas ut så snart som möjligt, men genom att hålla koll bakom öronen och i ljumskar dagligen underlättas detta arbete
  • När det gäller hälsan så förekommer, liksom hos många andra stora raser, även höftledsdysplasi hos briarderna och man upptäckte för några år sedan att rasen kunde drabbas av nattblindhet, något som gjorde att den hade det svårt att röra sig i svag belysning. Den här åkomman har man numera fått bukt med sen man började att testa alla avelsdjur.
  • Med en briard i familjen så har du alltid en vän som vill vara till lags och finnas i din närhet. Inomhus så vilar den gärna vid dina fötter eller bredvid i soffan. Finns barn i familjen så tillhör de flocken och briarden gör ingen skillnad, den älskar alla.
  • Mer finns att läsa på rasklubbenssida: www.briardpicardklubben.se
Foto: Getty Images