En äldre hund behöver extra omtanke
Foto Getty Images

En äldre hund behöver extra omtanke

När man hämtar hem sin lilla gulliga och efterlängtade valp kan det kännas långt bort att hunden en dag kommer att bli gammal. Större hundraser åldras i allmänhet snabbare än små hundar. Det är dock viktigt att påpeka att det finns individuella skillnader, precis som hos oss människor.

Det kan som hundägare vara svårt att skilja på normalt åldrande och sjukdom. Det faller sig naturligt att en äldre individ inte är lika pigg och aktiv som när den var ung. Den kanske inte orkar med lika långa promenader som tidigare eller upplevs lite svag. En gammal hund kan undvika trappor eller sluta att hoppa upp i bilen. Många gånger kommer dessa förändringar i hundens beteende smygande över en längre tid och de kan därför vara svåra för husse eller matte att upptäcka.

Beteendeförändringarna kan förstås bero på att hunden känner sig svagare eller ostadig men samtidigt finns det många äldre hundar som lider av artros vilket kan orsaka smärta i lederna. Det är något vi veterinärer kan hjälpa till att lindra så att hunden får en bättre livskvalitet. Min rekommendation är att du som hundägare gör en årlig hälsokontroll med din seniora hund hos veterinären. Då får du en professionell bedömning om hundens eventuella besvär är naturligt åldersrelaterade eller om det är något som behöver behandlas. Därmed undviker du att hunden går runt och lider av något problem i det tysta.

Satsa på hälsokoll

Vid en hälsokontroll undersöker veterinären bland annat hundens hull och muskulatur, känner efter eventuella knölar, tittar på statusen i munhålan och tänderna samt tar ofta en del blodprov för att bland annat undersöka organfunktionen i kroppen. Hos äldre hundar är det inte helt ovanligt med nedsatt lever- eller njurfunktion. Detta kan vara svårt att upptäcka utan ett blodprov. Tvärtemot vad många tror finns det bra hjälp och behandling för många sjukdomar. Det kan vara särskilda dieter, sjukgymnastik, kosttillskott och i vissa fall medicinering.

Den äldre hunden behöver oftast en anpassning avseende aktivitet och motion. Självklart ska ni fortsätta med era härliga promenader tillsammans. Det berikar hundens liv och hjälper till att bibehålla hunden i god fysisk kondition. Men kanske behöver du anpassa tempot på promenaderna något eller minska lite på längden. När det börjar bli varmare ute kan ni passa på att ta en paus vid en bänk och njuta av våren tillsammans. Din hund kommer med all säkerhet uppskatta att ligga i vårgräset och med sin känsliga nos uppfatta alla dofter som finns omkring den. För stunden är det dock lite för kallt ute för att några längre pauser ska vara av godo för hunden. En äldre hund fryser lättare än en yngre. När det är riktigt kallt ute så kan ett värmande täcke vara skönt under åtminstone de längre promenaderna.

Värme gör gott

Många hundar får försämrad hörsel med stigande ålder. Det här är något som är viktigt att tänka på när ni är ute och går. Den försämrade hörseln gör att hunden kanske inte uppfattar saker som händer omkring den. I värsta fall riskerar den att skada sig genom att komma i vägen för en cykel eller bil. Om du rör dig i miljöer med mycket trafik med en hund som hör dåligt gör du klokast i att ha hunden kopplad. Hos den äldre hunden är det kanske inte i första hand envishet som gör att den inte kommer på inkallning som tidigare.

I takt med att kroppen blir äldre minskar ofta muskelmassan och plötsligt är din vän lite tunnare än tidigare. Det kan då vara skönt med en extra mjuk bädd att vila upp sig i. Hårda kalla golv mår förstås få hundar bra av, men den äldre hunden kräver lite extra omsorg i det här avseendet. Det är säkert fler än jag som låtit hunden som alltid sovit i en korg på golvet smita upp i sängen på äldre dar.

Det svåra beslutet

När hunden blir äldre förändras dess näringsbehov. Därför är det viktigt att anpassa utfodringen efter hundens ålder. Din veterinär hjälper dig gärna att hitta rätt foder för din hund. Det kan också vara aktuellt med kosttillskott som till exempel omegafettsyror och glukosaminer – även detta kan du få råd om av oss veterinärer. Kom ihåg att god kost och rätt näring ger din bästa vän en ökad chans till ett långt och hälsosamt liv!

Våra hundar lever allt längre, mycket tack vare att djursjukvården blivit allt mer avancerad och vi idag har möjlighet att behandla många olika sjukdomar och tillstånd. Det är en fantastisk utveckling, men för oss veterinärer finns också en etisk aspekt. Hur långt ska vi gå för att låta en gammal hund med allmänt dålig hälsa hållas vid liv? Beslutet att låta sin älskade hund somna kan vara smärtsamt svårt att fatta själv. Därför finns vi veterinärer för att kunna ge kloka råd om vad som är bäst för hunden.

Viftande svansa på ålderns höst

En viktig grundprincip i ett sådant beslut är att hunden aldrig får lida och den måste också kunna bete sig naturligt. Självklart får hunden precis som oss människor tillåtas bli gammal och ingen förväntar sig att den ska prestera på samma nivå som i unghundstiden. Men en gammal hund som inte ens orkar gå ut på dagliga promenader, det är enligt min mening inte längre livskvalitet och ett värdigt liv. Men så länge hunden mår bra och tacksamt följer med på en promenad, om än kortare än tidigare, med en viftande svans är det bara att fortsätta njuta av livet även på ålderns höst!

Sandra Douglas, chefsveterinär AniCura Sverige

Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 15 år och är specialist på hund och katt. Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

www.anicura.se