Odette är en av hundarna som söker nytt hem genom Hundstallet.

"Pandemieffekten" syns på Hundstallet - brist på kunskap bland hundägare

Under pandemin ökade antalet hundägare i landet. Nu syns effekten av "coronahundarna" på Hundstallet, som har haft en ökning av antalet inlämnade hundar, och ser en relation till pandemin, det berättar Johnny Kroneld, kommunikationschef på Hundstallet, till Härliga Hund.

Under pandemin, när många var ensamma och arbetade hemifrån, uppstod begreppet "coronahundar" när antalet hundar i landet ökade. Många som tidigare inte haft möjlighet att skaffa hund på grund av arbetet kunde nu äntligen göra det och vara närvarande under valptiden. Andra, som kände sig ensamma, fann tröst och sällskap i en fyrbent vän. Även om vissa hundar var efterlängtade, köptes även en del på impuls. 

Brist på kunskap bland hundägare

Nu ser Hundstallet följderna av denna trend, som har haft en ökning av inlämnade hundar

– Vi såg en ökning med 45% under 2023 och under januari-mars i år en ökning med inskrivna hundar på 30%.

Kan ni se något samband med ökning av inlämnade hundar och "coronahundar"?

– Vi har sett flera effekter i relation till pandemin, bland annat är det många hundägare som behöver omplacera sina hundar på grund av förändrad vardag efter pandemin, vi ser också en brist på kunskap bland dem som skaffade hund under pandemin, vilket leder till utmaningar med hantering, aktivering, skötsel, veterinärkostnader etc, sägerJohnny Kroneld, kommunikationschef på Hundstallet.

– Under pandemin kunde myndigheter inte utföra lika många kontroller vilket gjorde det svårt att uppskatta antal ärendehundar, när pandemin sedan förändrades kunde kontroller åter utföras och antalet ärenden ökade dramatiskt.

Pandemins påverkan: Ökad hundregistrering

År 2021 ökade registrerade hundar med 9 procent jämfört med året innan, och jämfört med 2019, före pandemin, ökade de med 25 procent. Totalt registrerades 72 876 nya hundar i Jordbruksverkets hundregister år 2022.

Källa: Jordbruksverket